VENS ŠOKIRAO SVET: Donbas će biti dat Rusiji u zamenu za mir!
Foto: AP/AP Photo/LIBKOS, File


Džej Di Vens, kandidat za potpredsednika SAD iz Republikanske partije, izneo je zapaženu izjavu o mogućnosti da Ukrajina ustupi deo svoje teritorije, pre svega Donbas, Rusiji u cilju postizanja mira i stabilnosti u regionu. Prema Vensovim rečima, ova teška odluka mogla bi biti ključna za okončanje sukoba i postizanje dugoročne stabilnosti.

Vens ističe potrebu za realnim sagledavanjem trenutne političke i vojne situacije u Ukrajini. Prema njegovom viđenju, ova odluka bi mogla biti neophodna za postizanje mira i stabilizaciju regiona.

Diplomatski pristup i uloga SAD

On ističe važnost diplomatskog pristupa i mirnog rešavanja sukoba, uz moguću ulogu SAD kao posrednika u pregovorima između Rusije i Ukrajine. Vens naglašava važnost podrške Zapada Ukrajini kroz sigurnosne garancije, uključujući potencijalno članstvo u NATO-u, dok bi teritorije poput Donbasa mogle biti deo kompromisa.

Prema izveštaju lista Fajnenšel tajms, zapadne zemlje već razgovaraju sa ukrajinskim vlastima o mogućnosti ustupanja teritorija Donbasa Rusiji. Ideja leži u postizanju bezbednosnog dogovora koji bi omogućio dugoročnu sigurnost Ukrajine kroz pridruživanje NATO-u, uz teritorijalni kompromis.

Vens ističe da bi ovi pregovori bili izazovni i složeni, te da bi zahtevali saglasnost Kijeva. Ipak, on veruje da bi na kraju mogli doneti željeni mir i stabilnost u regionu.

Ukrajina se, prema Vensovom viđenju, suočava sa teškim odlukama i izazovima u cilju postizanja mira i stabilnosti u regionu. Vensova izjava otvara pitanje mogućih pravaca rešavanja sukoba, uz istovremeno naglašavanje važnosti diplomatskog pristupa i podrške Zapada.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading