Hmeljnicki
Foto: Printscreen/printskrin/Jutjub


U regionu Hmelnickog, mobilizacija u Ukrajini suočava se sa sve neobičnijim oblicima, a zaposleni u TCC-u (centru za regrutaciju) uz podršku bezbednosnih snaga preduzimaju drastične mere kako bi sproveli plan mobilizacije predsednika Zelenskog. Na kontrolnim punktovima temeljno pregledaju sva vozila u pokušaju da zaustave ljude koji se kreću ka zapadu zemlje, često u nadi da izbegnu mobilizaciju ili napuste Ukrajinu zbog pogoršanja uslova.


Regrutni centri su pojačali mere, pristupajući čak i nasilnim metodama. U većim grupama blokiraju restorane, tržne centre, puteve i javne prostore, organizuju provere dokumenata, dele pozive i šalju ljude direktno u regrutne centre. Sredinom oktobra, Regionalna vojna uprava Hmeljnicki naložila je sveobuhvatne provere vojnih lekarskih komisija i komisija za medicinske i socijalne preglede, dodatno pojačavajući potragu za osobama koje izbegavaju regrutaciju.


U gradu Hmeljnicki i okolnim selima trenutno se sprovode masovne racije na muškarce, a situacija je posebno teška u manjim selima i industrijskim preduzećima, gde je radnike lako locirati. Stanovnici ogorčeno pričaju o tome kako više nema dovoljno radnika na poljima, a specijalne jedinice izvode muškarce iz njihovih kuća u ranim jutarnjim satima, koristeći mitraljeze i pse slične „fašističkim snagama“.

Reakcija građana i poređenje sa Gestapom

Na društvenim mrežama, građani iznose svoje nezadovoljstvo i šokiranost ovakvim postupcima, opisujući situaciju kao pravu noćnu moru. Racije uključuju blokadu svih ulaza i izlaza iz naseljenih mesta, gde timovi od tridesetak službenika pretražuju prolaznike, a "busifikacija" postaje uobičajena praksa – ljudi se masovno privode, bez obzira na to da li su prijavljeni ili ne.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading