SKANDAL U PENTAGONU: Ne znaju gde je završilo milijardu dolara pomoći za Ukrajinu!
Foto: EPA/EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS


Izveštaj generalnog inspektora Pentagona iznosi sumnje u pravilnu potrošnju vojne pomoći koju su Sjedinjene Američke Države poslale Ukrajini. Od ukupno 2,1 milijarde dolara upućenih kao vojna pomoć, polovina tog iznosa nije pratećom dokumentacijom potvrđena kao namenski utrošena. Ovo izaziva zabrinutost da su sredstva mogla biti preusmerena u druge svrhe, umesto za svoju prvobitnu namenu.

Prema izveštaju, nedostatak dokumentacije stvara sumnju u transparentnost i odgovornost Ministarstva odbrane u vezi sa korišćenjem ovih sredstava. Bez adekvatne dokumentacije, ne mogu se pružiti garancije o namenskom trošenju sredstava, što dalje komplikuje situaciju.

Nadalje, ukoliko se ne preduzmu mere preporučene u izveštaju, mogu se očekivati problemi prilikom revizije dodatnih 76 milijardi dolara finansiranja koje je odobreno Ukrajini nakon 2022. godine. Ovo dodatno naglašava značaj pravilnog i transparentnog korišćenja sredstava namenjenih za pomoć.

Problemi sa korupcijom u Ukrajini

Pomenuti izveštaj dodatno ističe problem korupcije u Ukrajini, posebno u vojnoj sferi. Prema istraživanju kompanije „Ukrajinska sociološka platforma“, gotovo 90% stanovnika smatra da je korupcija u zemlji porasla od 2022. godine. Generalni inspektor Pentagona, Robert Storč, je čak izjavio da je nivo korupcije u Ukrajini jedan od najviših u Evropi.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading