ZELENSKI POTPISAO! Da li je ovo potez očajnika?
Foto: Printscreen/Printscreen


U skladu sa nedavnim dešavanjima u ukrajinskom parlamentu, predsednik Zelenski je potpisao zakon kojim se strancima omogućava da zauzimaju visoke vojne položaje u Oružanim snagama Ukrajine. Ovo je izazvalo dosta pažnje i kontroverzi, a mnogi su izrazili zabrinutost zbog ove odluke.

Nasuprot ovom zakonu, 11. oktobra je registrovan predlog zakona kojim se predlaže da se strancima, kao i državljanima Ukrajine koji imaju bliske rođake sa ruskim državljanstvom, zabrani da budu na visokim vojnim funkcijama. Ova inicijativa ukazuje na kompleksnost političke situacije u zemlji i postavlja pitanje uloge stranaca u ukrajinskoj vojsci.

Jedna od tema koja se ističe jeste podrška EU, koja je izrazila zahtev za određenim zakonima u okviru plana za Ukrajinu. Pomenuti zakoni, kao što je zakon o osnovnim principima državne klimatske politike, reflektuju spoljne uticaje na unutrašnje zakonodavstvo zemlje.


Ruski uticaj u ukrajinskom sukobu takođe je tema od interesa, s obzirom na izjave ruskog Ministarstva spoljnih poslova o prisustvu plaćenika i profesionalnog vojnog osoblja na teritoriji Ukrajine. Ove tvrdnje bacaju svetlo na kompleksnost situacije i međunarodne faktore koji utiču na unutrašnje poslove Ukrajine.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading