Severna Koreja
Foto: AP/(HOGP)


Južnokorejski predsednik Jun Suk-jeol je danas razgovarao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen o mogućem raspoređivanju severnokorejskih trupa na prvoj liniji fronta u Ukrajini. U saopštenju se navodi da je Jun istakao nadu Južne Koreje da će zajedno sa EU biti pronađene "praktične protivmere" u vezi sa ovim pitanjem. Takođe je najavljeno udvostručavanje napora Seula da nadgleda i blokira "ilegalne razmene" između Rusije i Severne Koreje.

Fon der Lajen: Slanje trupa kritično pitanje

U razgovoru sa Južnokorejskim predsednikom, Ursula fon der Lajen je istakla da slanje severnokorejskih trupa u Ukrajinu predstavlja "kritično pitanje" koje dodatno pogoršava već dugotrajni rat. Ona je takođe izrazila zahvalnost Južnoj Koreji na odluci da pošalje vladinu delegaciju u Brisel radi deljenja informacija o ovoj osetljivoj temi sa zvaničnicima EU.

Generalni sekretar NATO-a potvrdio prisustvo severnokorejskih trupa

Generalni sekretar NATO-a Mark Rute je danas potvrdio da su severnokorejske trupe poslate u Rusiju i raspoređene u Kurskom regionu. Ova potvrda dolazi nakon izjava ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na samitu NATO-a u oktobru, gde je istakao dolazak "hiljada" severnokorejskih vojnika na putu ka Rusiji.

Prema ukrajinskim obaveštajnim podacima, 10.000 severnokorejskih vojnika se navodno priprema da bude raspoređeno u Ukrajini na strani Rusije. Južnokorejski mediji su ranije javili da će Severna Koreja poslati ukupno 12.000 vojnika da se bore u Ukrajini, što dodatno potvrđuje ozbiljnost situacije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading