Časov Jar
Foto: AP/Oleg Petrasiuk (HOGP)


Ruske snage su ostvarile značajne dobitke u žestokim borbama za grad Časov Jar na istoku Ukrajine, što je prodor koji nije viđen od jula. Prema britanskim obaveštajnim službama, ruske snage su verovatno prešle kanal u južnom delu Časovog Jara i približile se periferiji ukrajinskog grada. Ovo predstavlja značajan pomak u vojnim operacijama i ukazuje na promenu dinamike sukoba na istoku Ukrajine.

 

 


U centralnom delu okruga Kanala, ruske snage su verovatno napravile ograničeno napredovanje zapadno od kanala, prodorom u istočni deo Časovog Jara. Ovakav razvoj događaja predstavlja iznenađenje s obzirom na opsežne odbrambene mere koje su preduzele ukrajinske oružane snage od sredine jula 2024. godine. Britanski obaveštajci su primetili da ruske snage nisu mogle da pređu kanal zbog efikasnih odbrambenih mera, što dodatno naglašava značaj ovog novog prodora.

Prema izveštaju Ukrinforma, 27. oktobra zabeleženo je čak 142 sukoba na frontu, pri čemu su najžešći bili u oblastima sektora Pokrovsk i Kurahovo. Ovo svedoči o intenziviranju borbi duž linije fronta i o eskalaciji tenzija na teritoriji istočne Ukrajine. Situacija na terenu postaje sve napetija, što zahteva pažnju i reakciju međunarodne zajednice.
 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading