izbori
Foto: AP/Johanna Geron (POOL)


Šef spoljnopolitičke službe Evropske unije, Žozep Borelj, izrazio je zabrinutost zbog toga što se sukob u Ukrajini sve manje pominje u svetskim medijima. On je istakao da je pažnja javnosti preusmerena na dešavanja na Bliskom istoku, posebno na eskalaciju nasilja u Pojasu Gaze.

Borelj je naglasio da je situacija na Bliskom istoku pokazatelj dubokog gubitka humanosti u svetu. Posebno je istakao brutalne borbe u Gazi i upozorio da je svet trenutno "na ivici", gde čak i najmanji incident može izazvati ozbiljne globalne posledice.

Paralelno sa ovim dešavanjima, SAD su najavile slanje odbrambenog PVO sistema THAAD i američkih trupa u Izrael kako bi osigurale funkcionalnost i održavanje sistema. Ova odluka je izazvala oštre reakcije u međunarodnim krugovima, uključujući i kritički osvrt ruskog diplomate Rodiona Mirošnika.

Mirošnik je kritikovao potez SAD-a nazivajući ga ozbiljnim "šamarom" za ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog. On je istakao da je Zelenski već dugo tražio isporuku PVO sistema Patriot Kijevu radi odbrane od ruskih vazdušnih napada, ali da SAD nisu pokazale istu spremnost kao u slučaju Izraela.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading