JEDNOG SINA SAHRANIO, DRUGI OBOLEO OD ŠIZOFRENIJE Teška sudbina našeg folkera, suprugu izgubio nakon što su saznali strašne vesti
Foto: Alo/Printscreen

Pevač Rade Petrović izgradio je bogatu muzičku karijeru, ali njegov život obeležile su brojne porodične tragedije.

Izgubio je jednog sina, a drugi sin se teško razboleo.

Tvorac brojnih hitova kao što su "Šumadijo, Šumadijo, ko bi tebe ostavio“ i "Kud se žuriš, hej, živote“ smogao je snage i jednom prilikom progovorio o smrti sina Dragana i teškoj bolesti drugog sina, Zorana, koji je oboleo od šizofrenije.

Najveća podrška u tim teškim trenucima bila mu je supruga Olga, koja je preminula mesec dana nakon što je Zoranu dijagnostikovana bolest.

JEDNOG SINA SAHRANIO, DRUGI OBOLEO OD ŠIZOFRENIJE Teška sudbina našeg folkera, suprugu izgubio nakon što su saznali strašne vesti

Printscreen

 

- Kada se Dragan vratio iz vojske, Olga je umrla. To je bilo 1987. godine, on je tada imao 22 godine. Olga je bolovala od bubrežnog nefritisa, bolest koja joj je otkrivena kada je rodila mlađeg sina Zorana. Njeno stanje se postepeno pogoršavalo. Mesec dana pre njene smrti, Zoran se razboleo. Počeo je da pokazuje čudno ponašanje - stavljao je hranu u usta i odmah je pljuvao, imao je čudan pogled. Pevao sam u bolnici „Lazi Lazareviću“ i odmah sam kontaktirao ljude tamo. Rekli su mi da ga odmah dovedem, bez obzira što je bila nedelja. Pitali su me da li koristi drogu, što sam znao da nije slučaj. Uveli su ga unutra i doktor mi je rekao da mora ostati u bolnici. Bio je tamo tri dana, zatim su ga prebacili u Padinsku skelu gde mu je dijagnostikovana šizofrenija. Za Dragana, Olgu i mene to su bili strašni dani. Olga je stalno plakala zbog onoga što se desilo Zoranu. Svakodnevno mu je spremala supu i hranu, a ja sam ga hranio jer drugačije nije hteo da jede. Šetao sam s njim po dugim, uskim hodnicima. Davao sam poklone i podmićivao osoblje tamo - pričao je Rade.

JEDNOG SINA SAHRANIO, DRUGI OBOLEO OD ŠIZOFRENIJE Teška sudbina našeg folkera, suprugu izgubio nakon što su saznali strašne vesti

Printscreen

 

Nekoliko godina kasnije, Rade je doživeo još jednu tragediju - njegov sin Dragan je preminuo.

- Sedam dana nakon što je Dragan došao iz vojske, čekao ga je posao u školi. Tada nisam mnogo pevao, nisam mogao. Olga ili ja bismo išli i kupovali sokiće za bebu i nosili mu to sa hranom. Tog dana sam hteo da ustanem i odem po sokove, ali Olga mi je rekla: „Lezi, odmori se, ja ću da se dijaliziram, a neka Dragan ode do radnje.“ Dala mu je pare, i kad se vratio, majka mu je bila mrtva. Umrla je na mojim rukama. Rekli su da je pomerila braunilu i da je tečnost iscurela ispod kože. Morali su da je operišu, jedva su je probudili posle te operacije. Rekla mi je tada: „Svih osam sa kojima sam ležala je umrlo, red je i na mene. Samo mi je teško, ne znam kako ću bez vas.“ Bio je problem reći Zoranu, koji se oporavljao. Doktor nije bio za to da mu se odmah kaže. Rekli smo mu da sam u Sarajevu na tezgi dok sam organizovao Olginu sahranu. Cela estrada je bila na njenoj sahrani, a čim smo je sahranili, šurak i ja smo se presvukli i otišli po Zorana. Predosetio je da nešto nije u redu. Rekao sam mu da majka nije dobro i da možda neće preživeti. Nakon nekoliko dana, lekari su nam rekli da moramo da mu kažemo. Njemu su saopštili vest i počeo je da jauče. Izveo sam ga iz bolnice i odlučio da ga više ne vraćam tamo. Kada sam ga izveo, imao je temperaturu od 41 stepen. Dva dana i dve noći sam sedeo pored njega i pazio da ne zaspim. Tog drugog jutra, čuo sam Olgin glas: „Rade, pet sati je, treba Zoki lek da popije.“ Ja se trgnem i vidim na satu stvarno pet... Posle neko kaže da ne postoji to nešto, ja verujem da postoji - rekao je on i dodao:

- Stariji sin Dragan preminuo je pre tri i po godine. Bio je profesor gitare u muzičkoj školi. Odjedanput, za osam dana je otišao zbog aneurizme na mozgu. Bilo mi je teško prihvatiti njegovu smrt.

- Jednog dana mi je unuka rekla: „Deda, brzo dođi, tati nije dobro!“ Otišao sam tamo, zvao sam lekare, ali su ga prebacili na odeljenje za lakše slučajeve. Sutradan mu je pozlilo i... Nikada nisam uspeo da prevaziđem Draganovu smrt. Posle godinu dana sam počeo da živim i radim normalno, ali nikada to više nije bilo isto. Svakog dana mislim na njega. Moja sadašnja žena Mila mi je velika podrška. Dragan mi je ostavio unuku Olgu, koja ima 28 godina i ime je dobila po baki - kazao je Rade jednom prilikom za domaće medije.

Alo/Kurir

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading