Iman Kalif
Foto: EPA/Foto: EPA

Polemika oko Iman Kalif, alžirske bokserke koja je nastupila na Olimpijskim igrama, izazvala je brojne rasprave, a pričalo se i da je u pitanju muškarac.

Mnoge poznate ličnosti su se oglasile u vezi sa ovim pitanjem, a sada je svoje mišljenje dao i glumac Aleksandar Gavranić, koji je javno podržao Kalif, osudivši sve kontroverze i glasine koje su je okružile.

- Ovo je žena koja sjajno boksuje. Medijskim spinovanjem i podmetačinama od nje su napravili nekog "muškarca koji bije žene" što je sramotno jer se radi o nečijem životu i sportskoj karijeri. Napasti nekoga jer ti ne izgleda kao žensko?! Šta zapravo to znači? I ko će da nam odredi kako izgleda "prava žena" ? - istakao je on, te dodao:

 

 

- Imane Khelif su doslovno medijski rastrgli i zatrpali je nekim kvazi naučnim neutemeljenim pričama samo da bi joj upropastili karijeru. Tužno. Da li Martina Navratilova izgleda manje kao žensko od Ane Kurnjikove i da li zbog toga nije trebala da igra tenis sa ženama? Da li Amanda Nunes izgleda manje žensko od Ronde Rouzi pa je samo zbog toga pobedila? Žena sjajno boksuje i pustite je da radi ono što ume da radi i da živi slobodno!

Šta je DSD?

Po definiciji, DSD (Differences of Sex Development) označava razlike u razvoju pola i odnosi se na grupu stanja kod kojih je razvoj hromozomskog, gonadalnog ili anatomski pola atipičan. Ova stanja mogu rezultirati različitim fizičkim manifestacijama i mogu uticati na pojedince na brojne načine, uključujući njihov reproduktivni i fizički razvoj.

DSP problem u sportu?

Kod slučajeva sportista sa DSD-om, postoji nekoliko problema koji izazivaju brojne kontroverze. Neki od njih su "pravda u sportu". Sportisti sa određenim tipovima DSD mogu imati više nivoe testosterona ili druge fizičke karakteristike koje mogu pružiti takmičarsku prednost u snazi, brzini ili izdržljivosti.

U toku je rasprava o tome da li ograničavanje učešća sportista sa DSD predstavlja diskriminaciju zasnovanu na njihovim prirodnim biološkim karakteristikama. Slučaj Imani Kelif to i potvrđuje.

Uz to, za ove sportiste, postoje i veliki zdravstveni rizici. Neke regulacije zahtevaju da sportisti sa DSD podvrgnu medicinskom tretmanu kako bi smanjili nivo testosterona, što može imati zdravstvene posledice.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading