Siniša Pavić
Foto: Printscreen/Foto:RTS

Siniša Pavić nam je dao veliki broj kultnih ostvarenja iz sveta kinematografije. Posebno su poznate bile njegove serije, koje se i dan danas emituju. 

Iako se ljubitelji njegovih ostvarenja prepiru pokušavajući da ih rangiraju, ispostavlja se da je to nemogući zadatak, pošto ima toliko toga što je potrebno uzeti u obzir. 

Ipak, u karijeri Pavića, pogotovo u periodu sa kraja osamdesetih do kraja devedesetih godina, postoji određeni stil pisanja koji je malo ko primetio.

Siniša Pavić

Foto:RTS

 

U pitanju su maštovite komparacije. One dijalozima daju dodatnu notu humora, a izreke koje ste u prilici da čujete su neviđene i originalne, svojstvene samo za pokojnog Sinišu.

Kako bismo vam jasnije objasnili o čemu se radi, objavićemo nekoliko takvih komparacija iz naše kolekcije izreka i umotvorina iz serije "Srećni ljudi". 

- Šiknu krv iz mene k'o iz Prolom banje.

- Zbog takvih ja nosim torbu okovan kao Starac Vujadin.

- Spavao kao mečka Božana u decembru.

- Srećno udata žena je ređa pojava od nilskog konja u Velikoj Moravi.

- Ti radiš kao moler na cigaret pauzi.

- Četiri hiljade mi poturate pod nos da se razdražim k'o bik.

- Drala si se, bre, iz govornice kao da ti je pukla žučna kesa.

- Neće više moći da se okreće za svakom kao toreador.

- Jedan razvod ti je kao dve paljevine, tri poplave i četiri selidbe.

Siniša Pavić

Foto:RTS

 

Ovakvih rečenica ima bezbroj kroz karijeru Siniše Pavića i svaka je više maštovita od prethodne i po tom stilu pisanja scenarija je jedinstven u srpskoj kinematografiji.

Gubitak takve veličine kao što je legendarni scenarista je nemerljiv i nema sumnje da je Srbija njegovim odlaskom na večni počinak izgubila mnogo.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading