Đorđe Balašević
Foto: ATA IMAGES/Foto: Alo ilustracija

Aleksa Balašević, sin legendarnom Đorša Balaševića, scenarista je filma "Megdan: Između vode i vatre" koji je sinoć premijerno prikazan u Sarajevu.

Balašević je nakon održane premijere progovorio o projektu, ali i pokojnom ocu Đoletu Balaševiću.

 

 

- Sarajevo... Za mene predstavlja jednu večnu panonsku luku gde je moj otac bacio sidro koje će zauvek ostati tu, i jednu mirnu večnu luku gde sam uvek dobrodošao. Jednu kolevku umetnosti, de uvek ovakve stvari konkretno kao ovaj film koji ima jednu zdravu poruku, pogotovu za današnje vreme, gde uvek prođe dobro. Sarajevo zbog svega toga ima takav jedan lik koji ja uvek volim da pratim naročito kada su u pitanju događaji koji su vezani za mog oca i porodicu. Mislim da je ovo kolevka umetnosti svakako, i misli mda će s time složiti svako, a ne samo ja koji sam vezan za ovaj grad zbog oca i zbog sebe, mislim da će se s tim složiti i ljudi iz drugih krajeva sveta koji su to osetili ovde - rekao je, pa dodao:

- Đole je rekao: "Čoveka sa mesecom u očima treba da igra Vojin, on ima to u očima i lako će s tim što ima u očima stvoriti neke mesec kao lik iz pesme Čovek s mesecom u očima". Tu su naravno, konkreto, ta uloga prezentuje da je za svakog pametnog čoveka svaki rat izgubljen.. Generalno je ovde prikazan kao sportski trener koji je jedino u sportu našao neki procenat da ima želju za životom. Naravno u filmu su regionalni, najpoznatiji glumci uključujući i rumunski i moldavski najpoznatiji glumci, pošto smo imali ogromnu ko-produkciju i pomoć, bez njih ne bi ni došli ovde gde smo došli. Maja Berović je takođe u filmu, koja je glumila Moldavku, savršeno je uradila sve i to nisam rekao ja, već moldavska publika i glumci koj isu bili oduševljeni njenim sluhom i celom ulogom. Neki novi likovi su se ovde pojavili, što posle ovoga važiti za krem de la krem regionalne glume.

"To su bili njegovi poslednji dani..." 

Aleksa je na ivici suza otkrio da Đorđe nije stigao da pročita ni početak scenarija. 

- On nažalost nije stigao, to su bili njegovi poslednji dani na ovom svetu, nije stigao sve da vidi. On je rekao da to treba da bude dosta satkano od istintih događaja tih dečaka koji su se na megdanu borili. On je voleo svaki sport, i konkretno Megdan je gledao borbe, on je istim žarom gledao kao kad gleda fudbal, hokej na travi... Tako da je ta ideja bila, da film bude prikazan realno, da borbe ne budu prikazane kao u američkim filmovima da neko skače trostruki salto i nokautira nekog iz okreta i da taj posle toga ustane i pobedi. Borbe u filmu su neke dosadne, neke zanimljive što je i u stvarnosti tako. Isto kao i ta duhovna borba koja je prikazana u filmu, ponekad je veoma jednostavan, a ponekad komplikovana.

Alo!/Telegraf

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading