Alen Islamović
Foto: ATA IMAGES/Foto: Alo ilustracija

Nakon sinoćnog koncerta Bijelog dugmeta u Splitu pokrenut je zahtev da se Alenu Islamoviću zabrani ulazak u Hrvatsku.

Naime, pesme Bijelog dugmeta popularnijeg naziva "Pljuni i zapjevaj", koju je Alen izveo na koncertu, izazvala je gnev kod pojedinaca. 

Osim pesme, na video bimu koji se nalazio iza Alena i Brege, pojavila se i zastava bivše Socijalističe Federativne Republike Jugoslavije. Upravo zbog toga, jedno udruženje, tačnije Udruženje zagrebački dragovoljci "branitelji Vukovara" predali su zahtev danas, 1. septembra, da se Alen Islamović proglasi nepoželjnom osobom u Hrvatskoj.

Oni su, takođe, predali i prijavu Državnom tužilaštvu Republike Hrvatske protiv organizatora i odgovornih osoba za koncert grupe Bijelo dugme.

Kao razlog su naveli "promovisanje osuđene komunističke ideologije i njenih simbola te propale tvorevine čije politike su odgovorne za stravične zločine počinjene tokom srpsko-crnogorske i JNA agresije na Hrvatsku."

"Promoviše nepostojeću komunističku tvorevinu"

- Tražimo da se organizatori ovog koncerta kazne skladno pozitivnom zakonodavstvu Republike Hrvatske, a Alen Islamović proglasi nepoželjnom osobom u Hrvatskoj. Promovisati propalu i sada već 34 godine nepostojeću komunističku tvorevinu te simbol kojim se razarala Hrvatska, proterivala i ubijala deca, žene i nemoćni ne zaslužuje samo javnu osudu nego i zakonsku odgovornost zbog promovisanja nečega čega se svaka poštena osoba srami, a što je osudilo najviše hrvatsko zakonodavno telo Hrvatski sabor te Veće Europe - navodi se u tekstu koji potpisuje Zorica Gregurić, predsednica Uduženja.

- Komunizam je zločinački režim odgovoran za patnje, masovna mučenja i ubistvo miliona ljudi, a njegov zločinački simbol krvava petokraka koju su bezočno promovisali i 'častili' usred Splita Alen Islamović i drugovi. Skladno svemu gore navedenom tražimo pokretanje istrage i kažnjavanje svih odgovornih - napisala je Gregurić, prenosi "Dnevnik.hr".

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Mila

01.09.2024 15:33

A šta sa onima u Hr što im na svakom koraku trešte"cajke"? Izgleda će sve pozatvarati zbog pesama.

Mira

01.09.2024 15:36

Kraj je bio i od početka za sve likove koje ste slali da me smaraju