Rada Đuričin
Foto: Alo/Rajko Ristić

Dramska umetnica Rada Đuričin preminula je u 91. godini u Beogradu. Rođena u Vršcu, Rada je bila ćerka pravoslavnog sveštenika Marinka i majke Mileve. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti 1958. godine, a 1961. završila je i studije srpskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Rada Đuričin

Foto: Aleksandar Nalbatjan/Printskrin

 

Svoj glumački debi imala je 1958. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu, tumačeći glavnu ulogu u predstavi "Dnevnik Ane Frank". Od 1959. bila je član ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) i dobitnica prestižne nagrade Zlatni ćuran.

Publika je pamti pre svega kao izvanrednu pozorišnu glumicu, a stariji je posebno vezuju za ulogu Rejmond Šandebiz u legendarnoj predstavi "Buba u uhu" Žorža Fejdoa, u režiji Ljubiše Ristića. Napisala je i knjigu-dnevnik "Tajna crne ruke", koja predstavlja dokument o Ristićevoj kontroverznoj predstavi i stvaranju alternativnog projekta KPGT.

Rada Đuričin ostvarila je brojne uloge u serijama i filmovima, a poslednja uloga bila je u seriji "Tajna vinove loze", gde je tumačila lik Gordane Nedeljković.

Život je delila sa Dragoslavom Popovićem, profesorom nuklearne fizike na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, koji je bio vođa tima stručnjaka koji su 1958. godine konstruisali nulti reaktor u Institutu za nuklearne nauke "Vinča".

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading