Bora Đorđevic
Foto: Alo/Vladimir Marković

Legendarni roker Bora Đorđević umro je juče u Sloveniji gde borio sa opakom bolešću. 

Iako je poslednjih godina vodio bitku sa hroničnom bolešću pluća, Bora je do poslednjeg trenutka živeo u duhu svoje muzike - snažno, bez kompromisa.

Zoran Dašić Daša, muzičar i Borin dugogodišnji prijatelj, sa tugom se prisetio njihovih zajedničkih trenutaka:

- Bora i ja smo prijatelji skoro 50 godina. Kada si toliko dugo vezan za nekoga, tvoj život se toliko isprepliće sa njegovim da jednostavno ne možeš da zamisliš da ga više nema. Bora je bio deo svakog važnog događaja u mom životu, a njegov odlazak je stavio tačku na jedno veliko poglavlje. On je bio uz mene od prvog dana, verovao je u mene više nego ja sam. Kad god bih sumnjao u sebe, on bi mi rekao: ‘Kume, ovo je hit!’

Zoran Dašić Daša

Foto: Instagram

 

Sećajući se Borinog dnevnog ritma, Daša je dodao:

- Znao sam da se Bora budi tek oko 12 sati. Nikad ga ne bi trebalo tražiti pre toga. Kad ustane, prva stvar koju bi uradio jeste da popije lozu. Doktor mu je rekao da ne sme da pije pre podne, pa je on čekao tačno podne. Nakon toga bi počeo dan sa svojom muzikom.

Bora Đorđević bio je poznat po svom boemskom načinu života. Daša je rekao da je upravo taj stil života davao inspiraciju za pesme koje su postale evergrin hitovi:

- Bora je bio pravi boem. On je uživao u kafani, druženjima i naravno, piću. Ali ta njegova boemska strana nije bila samo površna. Ona je bila deo njegovog stvaralačkog procesa. Mnogo svojih pesama napisao je upravo u kafani, na salveti, inspirisan trenutkom. Sećam se kad je napisao jedan stih, rekao mi je: ‘Ovo će biti hit, veruj mi!’ I bio je u pravu.

Bora Đorđevic

ATA Images

 

Prisetivši se poslednjih godina Borinog života, Daša je naglasio:

- Bora se poslednjih godina borio sa zdravljem, ali muzika ga je održavala. Čak i kad je bio najslabiji, izlazak na scenu bio mu je najveći lek. Govorio je da dok peva, postaje neko drugi, diše zajedno sa publikom. Iako mu je bilo teško da se popne na binu, jednom kad bi započeo koncert, sve bi se promenilo. To su bili trenuci magije za njega.

Vuk Žugić, dugogodišnji saradnik i prijatelj Bore, osvrnuo se na Borinu pesničku dušu:

- Iza te slike buntovnika, ratnika i rokera, krije se jedan od najvećih romantičara naše muzičke scene. Njegove pesme, poput 'Ostani đubre do kraja' i 'Pogledaj dom svoj, anđele', govore o ljubavi, životu i rastancima na način na koji niko pre njega nije. On je uspevao da pesničkim slikama dočara stvarnost i da nas sve povuče u svoje emocije - rekao je on u emisiji "Usijanje". 

Kurir 

BONUS VIDEO: 

 

@alo_portal VERIDBA PRED VOJSKU: Evo kome je Bora Đorđević posvetio pesmu "Dva dinara druže" #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #viralvideo #fypシ゚viral #foryoupage ♬ original sound - Alo_portal


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading