Milena Dravić
Foto: ATA IMAGES/Foto: Ataimages

Danas se navršava šest godina od smrti legendarne glumice Milene Dravić, koja je preminula 14. oktobra 2018. godine.

Rođena 5. oktobra 1940. u Beogradu, Milena je odrasla na Dorćolu, gde je pohađala osnovnu školu "Janko Veselinović", a zatim Prvu mušku gimnaziju.

Milena Dravić

Foto: Ataimages

 

Od malih nogu pokazivala je ljubav prema umetnosti, koju su prepoznali njeni bližnji.

Njen put ka glumačkoj veličini započeo je 1958. godine, kada ju je otkrio slovenački reditelj František Čap, pruživši joj prvu ulogu u filmu "Vrata ostaju otvorena".

Time su se za Milenu širom otvorila vrata filma.

Ubrzo je usledila i uloga Natalije u filmu "Leto je krivo za sve", a potom i Hare u "Uzavrelom gradu". Ipak, prelomni trenutak u njenoj karijeri dogodio se 1962. godine kada je zaigrala glavnu ulogu u filmu "Prekobrojna" Branka Bauera. Ova uloga donela joj je prvu Zlatnu arenu na Festivalu u Puli i otvorila put ka statusu jedne od najvoljenijih glumica sa ovih prostora.

Milena Dravić više od šest decenija oduševljavala je publiku svojim talentom i harizmom, bilo na filmu, televiziji ili pozorištu.

Bila je dobitnica brojnih prestižnih nagrada, uključujući "Veliku Žanku", "Dobričin prsten", "Pavla Vujisića", "Nušićevu nagradu" i mnoge druge. Osvojila je sedam Pulskih arena, tri Statuete "Ćuran", i bila je nagrađivana na prestižnim festivalima u Kanu i Veneciji.

Njena ostavština ostaje večna, a Milena Dravić i dalje živi u srcima mnogih kao simbol elegancije, talenta i nesvakidašnje ljubavi prema umetnosti.

Bratanica legnedarne glumice je ovako govorila o njoj. 

- Šta reći o ženi, umetnici, velikom čoveku o kojoj su napisane knjige, iza koje su, uz opus na filmu i televiziji, ostali upečatljivi intervjui i u pisanim i u elektronskim medijima. Možda se stiče utisak da je već sve rečeno, da se sve zna... Vrhunska karijera, nagrađena svim nagradama ove i “one velike zemlje”, brojnim međunarodnim priznanjima... Ispunjen privatan i profesionalni život... Brak koji je ostao sinonim za večnu, “filmsku ljubav” i čija se privatnost čuvala do kraja njihovih života... Najveća naša filmska glumica 20. veka... A za mene, pre i posle i iznad svega, bezmerno voljena tetka... Nikada nisam srela osobu koja je poput nje, uz svu lucidnost i životnu mudrost imala snažnu a prefinjenu dozu nečeg, nazovimo to, “dečijeg i nevinog”, što je uspela da sačuva u sebi do kraja, do poslednjih dana i trenutaka koji nisu bili ni malo laki... - kaže Verica Dravić za Blic i dodala:

- Bila je skromna, uvek čvrsto na zemlji, uvek spremna da pomogne, žargonski rečeno “operisana” od trunke sujete koja kod glumaca nije retka... Iskreno se radovala uspesima svih svojih kolega... I kako onda ne obožavati i ne diviti se toj jedinstvenoj ženi uz koju sam ja imala neverovatnu privilegiju da odrastam, sazrem i formiram se kao ličnost... Fali mi svakoga dana. Preciznije; fale mi oboje - moji predivni, nezamenjivi, obožavani tetka i teča, Mija i Gaga! U mome srcu oni su uvek jedno i ne idu nikako jedno bez drugog.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading