Bakingemska palata
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Privatni sekretar kraljice Elizabete Druge, lord Robert Felouz, koji je bio zet princeze Dajane i teča prinčeva Harija i Vilijama, preminuo je u 82. 

Britanski dvorjanin je bio najvažniji savetnik pokojnog monarha između 1990. i 1999. tokom razvoda troje njene dece i Dajanine smrti.

 

 

Ko je Robert Felouz?

Pored svoje uloge odanog supruga ledi Džejn Spenser, sestre princeze Dajane, Robert Felouz je devet godina služio kao glavni savetnik kraljici Elizabeti II. Tokom tog perioda pomagao je kraljici da prođe kroz neka od njenih najtežih vremena, uključujući poznatu "annus horribilis" 1992. godine.

Lord Felouz je takođe bio deo malog kruga visokih dvorjana koji su imali ključnu ulogu u ubeđivanju kraljice da se vrati u London iz Balmorala nakon smrti princeze Dajane. U tom trenutku Robert je napisao prvi nacrt kraljičinog značajnog govora u kojem se obratila narodu kao „vaša kraljica, i kao baka“ pred Dajaninu sahranu. Konačnu verziju ovog važnog govora pripremili su lord Felouz, kraljica i njen privatni sekretar, ser Robin Janvrin.

Robert Felouz se 1978. godine oženio ledi Džejn Spenser, starijom sestrom princeze Dajane, a budući kraljević bio je jedan od devera na njihovom venčanju. Nakon braka par je dobio troje dece: Lauru Felouz (44), Aleksandra Roberta Felouza (41) i Eleanoru Ruth Felouz (38). Njihova najstarija ćerka, Laura je postala kuma princezi Šarloti.

I pored komplikovanih odnosa sa princezom Dajanom, Robert je izrazio svoje osećaje nakon njene smrti. Njegov brak sa sestrom pokojne princeze nije bio jedini aspekt njegove povezanosti sa kraljevskim životom; njegov otac, ser Vilijam Bili Felouz, služio je kao zemaljski agent u Sandringemu od 1936. do 1964. godine i bio je pratilac u lovu kraljičinog oca, kralja Džordža VI.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading