smrt glumci logo
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Francuski glumac Žan-Mišel Dupua preminuo je u 69. godini nakon duge bolesti. Vest o njegovoj smrti objavila je njegova partnerka, glumica Silvi Odkur, putem društvenih mreža, a potvrdila je i Agenciji Frans-Pres. 

Istakao se kako na pozorišnim daskama, tako i pred kamerama Kloda Leluša, Bertrana Blijea i Eduara Molinara. Tumačio je lik Etjena u filmu "Žurka" Kloda Pinotoa. Bio je omiljeni sporedni glumac Kloda Leluša, koji ga je angažovao u filmu "Pažnja, banditi!" iz 1987. godine, a zatim i u ulozi profesora u ostvarenju "Lepa priča nekoliko godina kasnije".Rođen 1955. godine u Sen-Maritimu, Žan-Mišel Dipui bio je poznat po svojim ulogama na televiziji i filmu. Obrazovao se kod Žana Ševrina na konzervatorijumu u Ruanu, a zatim u Parizu, i bio je posvećen posvećen teatru. Tokom gotovo tri decenije, igrao je u brojnim predstavama, od Šekspira do Milana Kundere, Viktora Igoa, pa sve do komada Žasmina Reze. Najznačajnija predstava u kojoj je glumio bila je "Ime", zajedno sa Patrikom Brilom, u režiji Bernara Murata.

Glumac

Foto: Youtube/Printscreen

 

Od velikog do malog ekrana, od klasičnog do savremenog teatra, Žan-Mišel Dupua je prošao kroz sve stilove. Pet puta je bio nominovan za Molijerovu nagradu za najboljeg glumca u sporednoj ulozi, ali nikada nije osvojio tu prestižnu nagradu. Ipak, njegove izvedbe u predstavama "Čekajući Godoa" i "Laž" postale su antologijske.

Dupua je takođe ostvario veliki broj uloga na televiziji u periodu između 1978. i 2013. godine. Pojavljivao se u serijama kao što su "Žena časti", "Josif, anđeo čuvar", i "Sudija je žena". Takođe je glumio u nekoliko televizijskih filmova, uključujući "Vajadolidska kontroverza", u kojem su igrali Žan-Pjer Marijel, Žan Karmet i Žan-Luj Trentinjan.

BONUS VIDEO: 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading