smrt glumci
Foto: Shutterstock/Foto: Ilustracija

Dejvid Grejem, ugledni glumac i glasovni umetnik, preminuo je u 99. godini života.

Najpoznatiji je kao glas zlih Daleksa iz serije Doctor Who, gde je tokom 1960-ih i 1970-ih zastrašivao decu širom sveta. Takođe se isticao kao Aloysius Parker, batler u popularnoj seriji Thunderbirds iz 1960-ih, a mlađim generacijama je poznat kao Deda Prase iz serije Peppa Pig.

U intervjuima se prisećao procesa stvaranja glasa Daleksa zajedno sa Petrom Hawkinsom, koristeći stakato stil koji je kasnije modifikovao pomoću sintisajzera da bi zvučao još zastrašujuće. Osim uloge Parker-a, igrao je i pilota Gordona Tracyja i inženjera Brains-a u Thunderbirds.

Godine 2015. vratio se kao Parker u remaku Thunderbirds Are Go!, postavši jedini član originalne postave koji se ponovo uključio. Njegov glas ostavio je trajan uticaj na svet animacije i televizije.

Dejvid je rođen u Londonu i imao je bogatu karijeru, uključujući glasovne uloge u serijama kao što su Ben & Holly's Little Kingdom, kao i u različitim britanskim dramskim serijama poput Coronation Street i Casualty. Njegova smrt ostavila je veliku prazninu među obožavaocima i kolegama, izveštava BBC.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading