Evo šta sa RTS kažu o "Olimpu"

Blic | vip 2017-09-25 17:19:06 2017-09-25 17:19:06

Urednik kulturno - umetničkog programa prokomentarisao prenos predstave "Olimp".

printscreen

Program javnog servisa namenjen kulturi i umetnosti (RTS3) postigao je, za svoje prilike, ogromnu gledanost i skrenuo veliku pažnju javnosti, na kojoj bi mu pozavidele mnoge komercijalne televizije sa zabavnim sadržajem, a sve zahvaljujući prenosu iz Sava centra 24-časovne predstave "Olimp" Jana Fabra.

Kako je potvrdio Nebojša Bradić, urednik kulturno-umetničkog programa na Javnom servisu, rejting RTS 3 koji je u petak bio na 41. mestu među svim kanalima, u subotu u vreme početka predstave došao je na 26. mesto da bi u finišu “Olimpa” RTS 3 bio na 14. mestu sa šerom od 0,6 i gledanošću oko 210.000.

- Verujem da je predstava pored radoznalosti, svojim umetničkim i drugim kvalitetima držala pažnju tako dugo iako je to posebna avantura biti uz pozorište duže od 24 sata. Ovaj prenos je istorija RTS jer do sada nismo imali nijedan prenos koji je tako dugo trajao - kaže Bradić za "Blic".

- Ono što je bitno za ovaj prenos jeste da je on značajno pomerio granice televizijskog izraza i on predstavlja kulturološki čin. Pohvale koje smo dobili došle su od reditelja Fabra i članova trupe koji su ovaj prenos stavili iznad onoga što je radila francuska televizija, ali su nas pohvalili i pozorišni stručnjaci kao i gledaoci iz zemlje i sveta. Ono što je meni posebno drago je to što smo imali priliku da prisustvujemo jednom izuzetnom pozorišnom činu. Jan Fabr je obradio dvadeset antičkih tekstova od Homera do Evripida. Jezik predstave je izrazito simboličan, ljudsko telo je znak, a to je odgovor za one koji su u njemu videli nešto drugo. Ja se nadam da smo za pedeset godina Bitefa toliko naučili - ističe Bradić misleći pre svega na negativne komentare na društvenim mrežama u kojima su pojedinci delove predstave u kojima su glumci bili nagi ili su izvodili opscene scene iz grčke mitologije, okarakterisali kao ponografija.

Za njega je kaže ova predstava bilo inspirativno, poučno i ma koliko dugo trajala, zabavno iskustvo.

- Predstavu sam gledao sa gledaocima u sali, ali gledao sam i uz RTS - zaključuje Nebojša Bradić.

Expand player
Pogledajte više