Na današnji dan je preminula Mira Stupica! Iza njene POSLEDNJE ŽELJE krije se moćna ljubavna priča!

Alo.rs/ B.Z. | vip 2019-08-19 17:23:28 2019-08-19 17:23:28

Velika glumica Mira Stupica preminula je u avgustu 2016. godine, a detalje njenog života mnogi će zauvek pamtiti.

V. Mitić

Na današnji dan, 19. avgusta 2016. preminula je velika Mira Stupica, samo dva dana nakon svog 93. rođendana. Nije sahranjena u Aleji zalužnih građana, a iza njene poslednje želje krije se moćna ljubavna priča.

Bila je legenda jugoslovenskog glumišta koja je ostavila neizbrisiv trag u domaćoj kinematografiji i pozorištu. Do poslednjeg dana bila je aktivna u svetu glume, nikada nije odustajala od njene velike ljubavi, a njene uloge pamtiće generacije.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Rođena je kao najstarije dete Radomira Todorovića iz Orašca i Danice rođene Stanišić iz Livna. Njeni roditelji su u to vreme kao profesori gimnazije radili u Gnjilanu. Porodica se kasnije preselila u Gornji Milanovac gde joj je otac umro 1932. godine. Majka je potom dobila posao u Aranđelovcu gde se porodica preselila. Osim Mire imali su još dva sina koja su umrla kao deca i još jednog najmlađeg, kasnije poznatog glumca, Boru Todorovića.

U svojim memoarima, pokojna glumica je opisala težak život i nemaštinu u kojoj su se nalazili ona slavni Bora Todorović.

Brat i sestra Bora Todorović i Mira Stupica proveli su okupaciju Beograda tokom Drugog svetskog rata u Beogradu. Iako je Bora tada imao svega 11. godina, morao je da krade kako bi prehranio svoju porodicu. Češće gladni nego siti, snalazili su se na različite načine kako bi preživeli. Ubrzana škola odrastanja ostavila je posledice na licima i dušama ovih glumačkih legendi.

"Mamu su otpustili. Kuća je bila rastresena od bombardovanja, kroz rupe na regastovima ulazili su hladnoća i sneg. Nema hrane, nema drva. Uveče kad ležemo, mi se oblačimo: kapute, šalove, čarape, pa čak i rukavice. A nas troje se u našoj muci čak i zasmejavamo. Bora traži da onako u mraku igramo slovo na slovo, i to samo o hrani. Naše žlezde bi proradile i dugo nas je u noć mučila glad. Bori je bila jedanaesta, a meni sedamnaesta kad je on odlučio da bude glava porodice. Sklepao je neku dasku sa točkićima i uputio se na Železničku stanicu Beograd da bude nosač i da nas svojim radom hrani", prisećala se Mira u svojim memoarima.

"Probudi ih sve kad tamo stigneš, velika gospođo"

AUTOR: Alo/Tanjug DATUM I VREME: 19.08.2016. 18:40 Smrt glumice Mire Stupice tema je i na društvenim mrežama, gde se osim građana, od legende nacionalnog teatra opraštaju i javne lišnosti. "Umrla Velika Mira Stupica. Velika karijera, Velika glumica, Velik i nesrećan, nesrećan život. Probudi ih sve, kad tamo stigneš Velika gospođo," napisao je s velikim poštovanjem dramaturg Šiniša Kovačević.

Svojom lepotom nikoga nije mogla da ostavi ravnodušnim. Jednostavno imala je tu filmsku lepotu. Muškarcima oduzimala dah. Jednom davno Mira Stupica rekla je da su tri veoma različita muškarca bila su značajna za njen život, glumac Milivoj Popović Mavid, reditelj Bojan Stupica i političar Cvijetin Mijatović Majo, njena tri supruga.

Za glumca Milivoja Popovića Mavida udala se 1943. godine. S Bojanom Stupicom bila je od 1948. do njegove smrti, 1970. godine. Njihov brak je bio vrlo sadržajan i buran, a počeo je da se gasi Bojanovim odlaskom na lečenje od alkohola. Mira ga je uvek pominjala kao najveću ljubav i osobu koja je zaslužna za njenu impozantnu karijeru. Tri godine kasnije udala se za političara Cvijetina Mijatovića, koji je kasnije postao predsednik predsedništva SFRJ. Cvijetin umire 1993. u 80. godini prethodno sahranivši dve ćerke, Miru i Maju.

Mira Stupica nikada nije htela da govori o porodičnoj tragediji, odmahujući rukom, "ne, to je isuviše velika tragedija!"  

Posle je Mira pričala kako se šalila sa svojim bratom, Borom Todorovićem, koji je kao mali želeo da se Mira uda za kralja: "U socijalizmu, nažalost, nema kralja, ali ja sam se udala za predsednika države. Razumi, uradila sam najviše što sam mogla, u datim okolnostima!"

Međutim, čini se da je kralj njenog srca do kraja ostao Bojan Stupica, o čemu svedoči i njena poslednja želja - da bude kremirana i da njena urna stoji uz njegovu, u porodičnoj grobnici na beogradskom Novom groblju, a ne u Aleji zaslužnih građana.

"On je bio jedini, najveći, najbolji, najdublji, najinteresantniji. Brak s Cvijetinom bio je moj beg… Znala sam da moram da radim mnogo i da nemam vremena za ljubav. Ali on je bio gospodin čovek, jedno divno biće. On je voleo Bojana, bili su prijatelji. Njegova žena je mene volela. Kada je ona umrla, mi smo bili prijatelji koji su se sastavili u istoj boli. Oboje smo bili u istom psihološkom stanju zbog gubitka voljenog bića", pričala je Mira.

Mira je, još pre dve decenije, Bojanovu urnu, kako se navodi, prenela iz Aleje u porodičnu grobnicu, gde sad počivaju zajedno sa njenom ćerkom Minom.

Početkom proleća 2016. doživela je moždani udar nakon kog je hospitalizovana. Prethodno je bila smešten u dom za stara lica. Preminula je u avgustu iste godine.

Pogledajte BONUS video:

Udaje se Anastasija Ražnatović?! Otkrivamo sve detalje njenog odnosa sa Đorđem Kuljićem

 

 

Expand player
Pogledajte više