STARINSKA POSLASTICA KOJA OBARA SVE REKORDE Diplomat torta, stvorena za vrhunsko uživanje

Slobodanka Ćorić | Žena 29.12.2022 09:34

Diplomat torta koja je uz reformu, esterhazi, saher i neke druge, neizbežna u ponudi svake poslastičarnice koja drži do svog renomea. Otkrivamo vam originalni recept kako biste mogli ovaj čokoladni desert praviti kada zaželite

STARINSKA POSLASTICA KOJA OBARA SVE REKORDE Diplomat torta, stvorena za vrhunsko uživanje

Foto: Youtube/Printscreen

Tri kore po:

4 belanca
4 kašike šećera
100 gr mlavenih oraha
ravna kašika brašna

Krem I:

5 žumanaca

4 kašike brašna
5 kašika šećera
500 ml mleka
125 gr margarina ili maslaca

Krem II:

7 žumanaca
7 kašika šećera
150 gr čokolade za kuvanje
125 gr margarina ili maslaca

Još:  500 ml slatke pavlake

Priprema:

Odvojiti belanca od žumanaca pa mikserom mutiti belanca uz postepeno dodavanje šećera kada zapene i mutiti sve dok se ne dobije čvrsta pena. Na kraju umešati orahe i brašni i sve sjediniti lopaticom.

Može se peći u kalupu od 26cm ili plehu 30 x 20 cm. Obložiti pleh, istresti smesu i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta.

Ovako ispeći sve tri kore.

Pomešati žumanca, šećer i brašno, pa dodati malo hladnog mleka od 500 ml a ostatak staviti da provvri.

Razmutiti smesu i zakuvati u kipuće mleko. Mešati dok se ne zgusne, pa skloniti sa vatre  i prekriti folijom direktno na dobijeni puding i ostaviti da se ohladi.

Za dugi fil penasto u manjoj šerpi umutiti žumanca sa šećerom da pobele i zapene pa staviti na veću šerpu u kojoj je “sa dva prsta” voda koja vri. Kuvati tako 10 minuta pa dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi.

Kada se čokolada otopila skloniti sa vatre pa i taj fil ostaviti da se ohladi.

Kada su se pudinzi ohladili umutiti oba margarina ili maslaca da budu penasti pa podeliti ih na dva jednaka dela i dodati pudinzima i sve umutiti zajedno.

Na kraju umutiti slatku pavlaku pa po 2 – 3 kašike dodati filovima i izmutiti. Biće penastije i kremastije.

Na prvu koru staviti jedan fil, pa drugi i preko premazati sloj slatke pavlake, druaga kora, pa opet jedan pa drugi fil i sloj slatke pavlake, a na kraju druga kora.

Ukoliko vam je ostalo slatke pavlake iskoristite je za dekoraciju.

Ostavite tortu da odstoji i kore otpuse, a ukusi se sjedine pa seckati i služiti.

Prijatno.

Expand player
Pogledajte više