ITALIJANSKI SPECIJALITET U SRPSKOJ KUHINJI Zapečena palenta sa gaudom i jajima,  bogat ukus I aromatična slojevitost
Foto: Youtube/Printscreen

Sastojci:

  •  150 g kukuruznog griza – Palenta
  • 1 kašičica soli
  •  1 kašika maslinovog ulja za pleh
  •  5 većih paradajza
  •  1 čen belog luka
  • 1 kašika maslinovog ulja za sos
  • ½ kašičice sušenog origana
  • 120 g sira gauda
  •  6 jaja
  •  1 kašičica usitnjene, sušene, ljute papričice
  •  So
  •  Biber

Priprema:

U 250 ml vode sipati kašičicu soli, sačekati da voda proključa, pa mešajući postepeno dodavati kukuruzni griz. Kuvati palentu na srednjoj vatri, 10 minuta.

U međuvremenu zagrijati rernu do 200 stepeni. Nauljiti pleh.

Zatim napravite paradajz sos. Prvo ga potopite u ključalu vodu 5 minuta da omekša kožu, a zatim ogulite. Isecite paradajz na pola, a zatim uklonite semenke.

Ostatke iseći na kockice. U tiganju zagrejte maslinovo ulje, smanjite temperaturu na srednju, dodajte seckani beli luk, a posle jednog minuta i paradajz. Dodajte so, biber i origano. Pokrijte lonac. Pripremite sos do 20 minuta, povremeno mešajući.

Tokom pripreme, paradajz izgnječite varjačom. Pleh premazati kuvanom palentom, formirajući tanko dno.

Pecite u rerni 10-15 minuta. Izvadite pleh iz rerne, prelijte palentu sosom od paradajza, a preko sosa rasporedite listove sira. Na kraju ravnomerno razbijte jaja preko sira. Posolite, pobiberite i pobiberite. Pecite na 200 stepeni 15-20 minuta.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading