ITALIJANSKI SPECIJALITET U SRPSKOJ KUHINJI Zapečena palenta sa gaudom i jajima, bogat ukus I aromatična slojevitost
Sastojci:
- 150 g kukuruznog griza – Palenta
- 1 kašičica soli
- 1 kašika maslinovog ulja za pleh
- 5 većih paradajza
- 1 čen belog luka
- 1 kašika maslinovog ulja za sos
- ½ kašičice sušenog origana
- 120 g sira gauda
- 6 jaja
- 1 kašičica usitnjene, sušene, ljute papričice
- So
- Biber
Priprema:
U 250 ml vode sipati kašičicu soli, sačekati da voda proključa, pa mešajući postepeno dodavati kukuruzni griz. Kuvati palentu na srednjoj vatri, 10 minuta.
U međuvremenu zagrijati rernu do 200 stepeni. Nauljiti pleh.
Zatim napravite paradajz sos. Prvo ga potopite u ključalu vodu 5 minuta da omekša kožu, a zatim ogulite. Isecite paradajz na pola, a zatim uklonite semenke.
Ostatke iseći na kockice. U tiganju zagrejte maslinovo ulje, smanjite temperaturu na srednju, dodajte seckani beli luk, a posle jednog minuta i paradajz. Dodajte so, biber i origano. Pokrijte lonac. Pripremite sos do 20 minuta, povremeno mešajući.
Tokom pripreme, paradajz izgnječite varjačom. Pleh premazati kuvanom palentom, formirajući tanko dno.
Pecite u rerni 10-15 minuta. Izvadite pleh iz rerne, prelijte palentu sosom od paradajza, a preko sosa rasporedite listove sira. Na kraju ravnomerno razbijte jaja preko sira. Posolite, pobiberite i pobiberite. Pecite na 200 stepeni 15-20 minuta.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)