VRANJANSKI PROPEĆ Jednostavna starinska pita sa sirom ukusa koji se pamti
Savršenog ukusa, pravićete stalno.

Potrebno je:
Možda vas zanima:

NAJČEŠĆE GREŠKE KADA PRAVITE GIBANICU Zbog ovoga nije vazdušasta i mekana, a ukus je nikad bolji
Ako želite da gibanica bude savršena, primenite ove jednostavne trikove.

PITA SA SIROM Po starom teta Mirinom receptu, hrskavih kora i sočnog nadeva
Meka kao pamuk, uzećete parče više.

GUŽVARA SA SIROM Sočna pita savršeno se slaže sa šoljom jogurta
Sočna pita oduševiće i one izbirljive.

BRZA GIBANICA RAJ ZA NEPCA Omiljena srpska pita po receptu baka Dobrile, nikad sočnija
Sočna pita sa sirom oduševiće i one izbirljive.
- 400 g brašna
- 250 g sira
- 200 ml vode
- 100 ml mleka
- 2 jajeta
- 1 kašika masti
- 1 kašičica soli
- mast za premazivanje
Priprema:
Prosejati brašno i posoliti. Dodati mast i toplu vodu, pa umesiti meko testo. Ostaviti da se odmori, pa formirati valjak. Iseći na dvanaest delova. Svaki deo razvaljati na pobrašnjenoj površini u lepinjicu, pa ih namazati mašću. Devet lepinjica tanko razviti, još malo namastiti, pa staviti jednu preko druge. Sve zajedno lagano rastanjiti, da bude oko 10 cm veće od pleha u kome će se peći. Preostale tri kore rastanjiti na veličinu pleha (prečnik 30 cm). Pleh namazati mašću, pa postaviti veliku koru, da krajevi vise preko ivice. Namastiti, sipati deo fila od sira, jaja i mleka, pa poklopiti prvom od tri kore. Filovati nadevom, staviti sledeću koru, ponovo fil, i na kraju ponoviti i sa trećom korom. Na kraju prebaciti testo do sredine tepsije i složiti u vidu falti. Sve preliti ostatkom fila, pa peći oko pola sata na 200 stepeni.
Propeć se poslužuje dok je topao, i ne treba ga seći nožem, već kidati parčiće.

SIPANA PITA SA JABUKAMA Mirisna poslastica koja nestane sa stola čim se postavi
Neodoljiva i mirisna, najbolje odmah stavite duplu meru.

PROJA SA SREMUŠEM Zasitna i sočna, najbolje služite uz šolju jogurta
Pravi se lako, a osvaja od prvog zalogaja.

POSNE SARMICE OD ZELJA Držaće vas dugo sitim, a pravi raj za nepca
Sočne i slasne, za savršen ručak.

MEDENO SRCE NA VODI Kremasti kolač koji uspeva svima, za prave sladokusce
Fenomenalni slatkiš nestaće sa stola odmah.

SLASNE LOVAČKE ŠNICLE Po receptu bez mane, a meso se lepi za prste
Fenomenalne i slasne, nema ko vam neće tražiti recept.
Komentari (0)