VRANJANSKI PROPEĆ Jednostavna starinska pita sa sirom ukusa koji se pamti

Ivana Pavlović

11:00

Sezonski recepti 0

Savršenog ukusa, pravićete stalno.

vranjanski propeć
Shutterstock

Potrebno je:

Možda vas zanima:

  • 400 g brašna
  • 250 g sira
  • 200 ml vode
  • 100 ml mleka
  • 2 jajeta
  • 1 kašika masti
  • 1 kašičica soli
  • mast za premazivanje

 

Priprema:

Prosejati brašno i posoliti. Dodati mast i toplu vodu, pa umesiti meko testo. Ostaviti da se odmori, pa formirati valjak. Iseći na dvanaest delova. Svaki deo razvaljati na pobrašnjenoj površini u lepinjicu, pa ih namazati mašću. Devet lepinjica tanko razviti, još malo namastiti, pa staviti jednu preko druge. Sve zajedno lagano rastanjiti, da bude oko 10 cm veće od pleha u kome će se peći. Preostale tri kore rastanjiti na veličinu pleha (prečnik 30 cm). Pleh namazati mašću, pa postaviti veliku koru, da krajevi vise preko ivice. Namastiti, sipati deo fila od sira, jaja i mleka, pa poklopiti prvom od tri kore. Filovati nadevom, staviti sledeću koru, ponovo fil, i na kraju ponoviti i sa trećom korom. Na kraju prebaciti testo do sredine tepsije i složiti u vidu falti. Sve preliti ostatkom fila, pa peći oko pola sata na 200 stepeni.

Propeć se poslužuje dok je topao, i ne treba ga seći nožem, već kidati parčiće.

Da li ste znali da su rotkvice odlične za zdravlje!? Poboljšavaju varenje, podstiču detoksikaciju jetre, jačaju imunitet i pomažu kod hidratacije zbog visokog sadržaja vode. Takođe, mogu doprineti snižavanju krvnog pritiska i poboljšanju zdravlja kože. Dobro se kombinuju uz salate. 🥗 #trpeza #mojatrpeza #zdravahrana #detox #fyp #viraltiktok #fypシ゚viral #fypシ゚ #foryoupage ♬ original sound - Moja Trpeza Watch on TikTok

Komentari (0)