Stručnjaci iz Agencije za standardizaciju hrane i Evropskog odbora za informisanje o ishrani upozoravaju da je najbolje konzumirati ih odmah nakon pripreme.
1. Lisnato povrće (spanać, blitva, zelena salata) – Sadrži nitrate koji se podgrevanjem mogu pretvoriti u štetne nitrozamine, povećavajući rizik od raka. Kod dece mogu izazvati poremećaje u transportu kiseonika.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
2. Pečurke – Proteini se lako razgrađuju pod uticajem toplote i mikroorganizama, što može izazvati probavne tegobe. Ako ih čuvate duže od 24 sata, podgrevajte ih na temperaturama iznad 70°C.
3. Piletina – Može sadržati bakterije poput salmonele, a neujednačeno podgrevanje (posebno u mikrotalasnoj) može ostaviti delove mesa u kojima bakterije preživljavaju. Proteini se podgrevanjem razgrađuju na način koji otežava varenje.
4. Pirinač – Ako se čuva na sobnoj temperaturi, može postati leglo bakterija koje proizvode toksine, a podgrevanje ih ne uništava.
5. Krompir – Kuvani krompir, naročito ako se ostavi u foliji, može podstaći razvoj bakterije Clostridium botulinum, koja izaziva botulizam, retko ali ozbiljno oboljenje.
Da biste izbegli zdravstvene rizike, ostatke obroka pravilno čuvajte u frižideru i podgrevajte na visokim temperaturama, dok se neke namirnice, poput pirinča i krompira, preporučuje jesti sveže.
Bonus video: