SLADOLED TORTA SA JAGODAMA Lagana prolećna poslastica po teta Jelinom receptu iz starog rokovnika

Ivana Pavlović

10:30

Sezonski recepti 0

Kremasta i sočna, nema ko će ostati na samo jednom parčetu.

sladoled torta sa jagodama
Shutterstock

Potrebno je:

Možda vas zanima:

Za biskvit:

  • 4 belanca
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g oštrog brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 80 ml vode
  • 80 ml ulja

Po želji:

  • par kašika mleka za prelivanje biskvita

Za krem:

  • 4 žumanca
  • 2 pudinga od vanile
  • 1 kašika gustina
  • 6 kašika šećera
  • 600 ml mleka
  • 150 g margarina
  • 3 kašike šećera u prahu
  • 150 ml slatke pavlake

Još:

  • 500 g svežih jagoda

Za dekoraciju:

  • 350 ml slatke pavlake
  • jagode

Priprema:

Pomešajte 100 g šećera, vanilin šećer, vodu i ulje i kratko izmutite mikserom. Dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. Umutite belanca sa prstohvatom soli postepeno dodajući preostali šećer, pa dodajte u prethodnu smesu i sve lepo sjedinite. Smesu za biskvit sipajte u okrugli kalup i pecite. Izmutite mikserom žumanca sa šećerom, dodajte prašak za puding, kašiku gustina i oko 200 ml mleka od onih 600 ml, pa sve to dobro promešajte. Preostalo mleko stavite na šporet da proključa pa ulijte puding sa žumancima i kuvajte dok se krema ne zgusne. Mikserom izradite margarin sa šećerom u prahu i dodajte u ohlađen krem. Izmutite i 150 ml slatke pavlake i kašikom dodajte u krem, i vrlo laganim pokretima promešajte. Ohlađen biskvit stavite na odgovarajući tanjir, prelijte ga sa par kašika mleka svugde ravnomerno, pa nanesite polovinu kreme. Zatim na krem poslažite oprane jagode isečene na polovine. Na jagode nanesite preostali krem i poravnajte.

 

Komentari (0)