ANDRIJANINA BRZA KEKS TORTA Nepečena poslastica nestaće sa stola odmah

Ivana Pavlović

09:00

U sosu sa 0

Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Andrijane Vujović iz Beograda

keks torta
Privatna arhiva/Andrijana Vujović
keks torta Privatna arhiva/Andrijana Vujović
 

Možda vas zanima:

keks torta

BRENINA KEKS TORTA Poslastica od koje će zamirisati cela kuća, ukusa koji priča priče

19:00

29 decembar, 2024

Sezonski recepti

Lepa Brena već decenijama važi za jednu od najvećih muzičkih zvezda kako na ovim prostorima tako i širom regiona. Pored toga što ima karijeru o kojoj mašta svaka pevačica, odlično se snalazi u kuhinji, a njene specijalitete najviše vole suprug Boba i sinovi Viktor i Stefan, kao i pastorak Filip, sa kojim je oduvek u odličnim odnosima. Svi koji su probali ovu neodoljivu poslasticu kažu da je savršena za sve prilike.

Pravi se brzo i lako, uspeva svima i ne peče se. Ovim rečima bi mogla da se opiše keks torta čiji recept nam je dala Andrijana Vujović iz Beograda, autorka profila „kućna devojčica“. Završila je prvu ekonomsku školu i studirala Pravni fakultet, a već 18 godina živi u Americi. Pored posla u farmaceutskoj kompaniji i sopstvenog kozmetičkog brenda, vredna Andrijana najviše voli da kuva i ističe da joj to nije obaveza, već veliko zadovoljstvo. Najviše voli da sprema slatkiše, mada najčešće pravi slane instant recepte. Porodica joj je najveća podrška.

Piše: Ivana Pavlović

 

Kako ste došli na ideju da napravite ovu tortu?

- Obožavamo slatkiše, pogotovo kremaste, bez pečenja. Uvek istražujemo nove recepte. A ova torta je spoj svega što mnogi od nas vole. Jako ukusna, a u isto vreme osvežavajuća i lagana. Jako volim miks krema i voća zbog toga se često odlučujem da nju napravim.

Da li slatka pavlaka i šećer treba samo da se promešaju ili mogu da se mute mikserom?

- Ne treba da mutite mikserom, već samo pomešajte.

Da li ste koristili sveže ili zaleđene maline?

- Uglavnom koristim zaleđene maline. Odledim ih i ocedim. Nećete da pogrešite i ako se odlučite za sveže.

Koje voće biste preporučili umesto malina?

- Super idu jagode ili višnje, odlično je i tako. A možete i da stavite ananas ili bananu.

Da li je moguće šlag zameniti slatkom pavlakom?

- Jeste, ukus je skoro identičan.

Da li tortu stavljate u kalup i da li ga prethodno oblažete folijom ili nečim podmazujete?

- Tortu stavite u kalup, ali nema potrebe da je oblažete.

Koliko dugo treba torta da odstoji pre posluženja?

- Ostavite je u frižideru bar nekoliko sati, a može i da prenoći.

U kojim prilikama biste poslužili ovu tortu?

- Može biti odlična poslastica za bilo koju priliku. I leti i zimi. Lako i brzo se pravi i svi je obožavaju. Ja sam je pravila i za praznike i rođendane i svadbe. A često sam je pravila i bez povoda.

Koje je najbrže jelo koje ste spremili?

- Od brzih recepata najčešće spremam pitu od tortilja, hladne salate sa makaronama, povrćem, mesom, kao i slanu tortu sa krekerima i susamom koja se ne peče, a jedna je od najukusnijih.

Koje jelo ne volite da pravite?

- Nisam ljubitelj kupusa i boranije, tako da retko kad spremam ta jela, osim u zimskom periodu kada kreće sezona sarmi.

Da li više volite da spremate slana ili slatka jela, komplikovanije ili instant recepte?

- Više volim da spremam slatka jela jer više volimo slatkiše. Ali najčešće spremam slane instant recepte. Volim i jela koja su komplikovanija i iziskuju dosta vremena, ali ih ne spremam često zbog brzog života koji većina nas danas živi.

Koje je prvo jelo koje ste napravili kao početnik?

- Moj prvi susret sa kulinarstvom bio je još kad sam bila dete. Često sam sa bakom pravila pite, pogače, domaće rezance, kolače...

Da morate da izaberete samo jednu poslasticu od svega što ste pravili, koju biste izabrali kao najposebniju ili kao najveći izazov, možda neki stari recept ili posebni događaj?

- Ja sam ljubitelj kremastih poslastica, bez puno oraha, lešnika i kora. Možda bih izdvojila kao moje omiljene piškota tortu, moskva šnit, tiramisu, trileće.

Koju poslasticu biste predložili početnicima u kuhinji koja se jednostavno pravi, a uspeva svima?

- Početnicima bih predložila upravo ovaj recept koji se i vama dopao. Svima uspeva, brzo i lako se sprema, ne peče se, a ukus je fantastičan.

Sastojci:

  • 2 pakovanja mlevenog keksa
  • nugat krem
  • 500 ml slatke pavlake
  • 100 g kisele pavlake
  • 150 g šećera u prahu
  • 400 g malina
  • 2 kesice šlaga

Način pripreme :

Umačite mleveni keks u mleko i poređajte u pleh. U jednoj posudi umutite 500 ml slatke pavlake. Zasebno umutite 100 g kisele pavlake i 150 g šećera u prahu, potom sve to sjedinite. To će vam biti baza za sva 3 fila. Podelite tu smesu na tri dela. U prvi deo dodajte 4 kašike nugat krema i 4 kašike mlevenog keksa. Drugom delu dodajte 200 g mlevenog keksa. Trećem delu dodajte 400 g malina. Umutite šlag sa kiselom vodom. Poređajte preko keksa prvo fil sa nugatom, pa sa keksom, pa sa voćem. Ukrasite šlagom. Ostavite tortu u frižideru par sati, a najbolje preko noći.

Komentari (0)

Loading