PROFITEROLE Desert u kome se uživa natenane, po originalnom francuskom receptu

Ivana Pavlović

13:30

Sezonski recepti 0

Služite uz kafu.

profiterole
Shutterstock

Potrebno je:

Možda vas zanima:

  • 250 ml vode
  • 100 g maslaca
  • 150 g brašna
  • 4 jajeta
  • prstohvat soli

Za krem:

  • 500 ml mleka
  • 100 g šećera
  • 40 g brašna
  • 4 jajeta
  • 1 pakovanje vanilin šećera
  • 50 g maslaca

Za čokoladnu glazuru:

  • 100 g tamne čokolade
  • 50 g slatke pavlake

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Zagrejte vodu i maslac dok se maslac ne otopi. Nakon što proključa, skinite sa vatre, pa dodajte brašno i so, i mešajte, dok se ne stvori glatka smesa. Vratite na tihu vatru i mešajte. Pustite da se prohladi, pa dodajte jedno po jedno jaje, dobro mešajući nakon svakog dodavanja. Uz pomoć poslastičarske kese na pleh obložen pek papirom istiskujte male kuglice testa. Pecite 20 do 25 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.Zagrejte mleko, a zasebno pomešajte šećer, jaja, brašno i vanilin šećer.
Kad mleko proključa, lagano ga dodajte u smesu jaja, uz neprestano mešanje. Sve stavite u lonac i kuvajte na tihoj vatri, uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Onda sklonite sa vatre, pa umešajte maslac. Promešajte dobro, pa pustite da se prohladi. Otopite čokoladu sa slatkom pavlakom da dobijete glazuru. Napunite prohlađene profiterole kremom, pa ih prelijte čokoladnom glazurom. 
 

Komentari (0)