Pazite kako perete kuhinjske krpe, u jednoj stvari svi greše i ugrožavaju zdravlje
Uz pomoć ovih pet saveta, to više neće biti problem
Loša briga o čistoći krpa koje se koriste u kuhinji može u velikoj meri ugroziti zdravlje. Uz pomoć ovih pet saveta, to više neće biti problem.
Toplina
Pranje krpa na visokoj temperaturi nije dovoljno da se iz njih maknu sve bakterije. Za dalju dezinfekciju može vam pomoći toplina pa tako nakon pranja suve krpe stavite u mikrotalasnu na 30 sekundi. Krpe nakon pranja odmah sušite i ne ostavljajte ih u mašini za veš kako ne bi postale leglo bakterija kojima odgovaraju vlažna područja.
Samo bele
Prilikom kupovine kuhinjskih krpa izaberite obične i bele umesto šarenih. Bele krpe je jednostavnije održavati, a i lakše je uočiti kada se isprljaju. Još jedna od prednosti bele boje je i to da neće isprati.
Omekšivač
Za pranje kuhinjskih krpa nemojte koristiti omekšivač za veš. On će umanjiti njihovu moć upijanja tečnosti, a to je odlika koja je ipak važnija od mirisa.
Zamena za izbeljivač
Ako vam je ponestalo izbeljivača, slobodno uzmite sodu bikarbonu ili sirće. Izrazito masne krpe potopite u vrelu vodu i pustite da odstoje preko noći.
Sušenje
Sušenje na vazduhu najbolje je rešenje za kuhinjske krpe koje je preporučljivo prati svakoga dana i čuvati na suvom mestu kako bi se smanjila kontaminacija bakterijama.