LEPINJE PUNJENE KROMPIROM I KAČKAVALJEM Uz njih vam ništa drugo ne treba
Pravićete ih stalno kao zaseban obrok
Sastojci za testo: 400 ml mlakog mleka, 10 g kvasca, 1 kašika šećera, 1 kašičica soli, 2 kašike ulja, 500 g brašna.
Za nadev: 5 krompira, 100 ml mleka, 200 g rendanog kačkavalja, so po ukusu.
Za premazivanje: 1 žumance, 1 kašika ulja, susam ili kim po želji.
Priprema:
Aktivirajte kvasac u mleku sa šećerom. Nadošlom kvascu dodajte brašno, ulje i so i umesite meko testo. Pokrijte krpom i ostavite da stoji oko 30 minuta.
Za to vreme skuvajte krompir i izgnječite ga u pire. Dodajte mleko, kačkavalj i malo soli pa promešajte. Biće gusta smesa. Testo podelite na četiri loptice. Svaku razvucite u krug, pa na sredinu testa stavite četvrtinu fila takođe oblikovanog u lopticu. Obmotajte testo oko fila i opet prstima rastanjite tako da dobijete oblik lepinje. Isto uradite sa preostalim materijalom.
Poređajte dobijene lepinje na pleh obložen pek papirom, pokrijte krpom i ostavite da stoji 20 minuta. Nadošle lepinje malo pritiskajte prstima (pogledajte video ispod), pa premažite žumancetom pomešanim sa malo ulja i po želji pospite susamom i kimom.
Pecite na 180 stepeni 20 minuta. Uživajte u divnom punjenom testu!