UROŠEVA TORTA Sasvim nova poslastica u koju ćete se zaljubiti
Velika i izdašna torta od mekih kora i nežnog fila
Sastojci za kore – peče se 8 korica po:
4 cela jaja
4 kašike šećera
4 kašike mlevenih oraha
1 kašika brašna
na vrh kašičice praška za pecivo
Fil:
1,5 l mleka
200 gr gustina / nišesta / skrob
15 kašika šećera
375 gr maslaca ili margarina
ekstrakt vanile
200 – 300 gr blendiranog lešnika
300 gr šlaga
400 ml mleka ili kisele vode
Priprema:
Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni. Ulupati 4 belanca sa 4 kašike šećera u čvrstu penu. Dodati 4 kašike oraha, kašiku brašna i malo praška za pecivo. Sjediniti sve i istresti u obložen pleh od rerne, pa staviti da se peče nekih 12 – 13 minuta.
Dok se korica peče pravite drugu. Pečenu koricu izvucite iz pleha, pa posle par minuta odlepite ivice kako se ne bi skupljala pri hladjenju. Znači ne treba da je skidate sa papira samo ivice odlepite.
Za fil pomešati žumanca, šećer i gustin, pa naliti malo hladnog mleka i izmešati da nema grudvica. Ostatak mleka od 1,5l staviti da provri. Pazite, nemojte na najjaču vatru. Kada mleko provri zakuvati žumanca i mešati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre, istresti u veću posudu, pa staviti foliju preko fila i ostaviti da se ohladi.
Ulupati penasto maslac ili margarin pa dodati ohladjenom filu i umutiti. Na kraju dodati ekstrakt vanile i opet umutiti. Posebno umutiti šlag sa kiselom vodom ili mlekom. Ukoliko vam je fil jako gust možete malo šlaga dodati u fil i opet umutiti.
Lešnike izblendirati tako da dobijete sitnije i krupnije komadiće, a neki usput budu i mleveni. Ukoliko nemate blender sameljite, neće se mnogo ukus promeniti.ž
Filovati kora, fil, šlag, do kraja, a izmedju fila i šlaga rukom posipati po malo lešnika. Rasporediti da imate dovoljno. Ne sipati mnogo jer se filovi onda dobro ne zalepe. Dobro ohladiti.
Uživajte!