IZ KUVARA NAŠIH MAMA I BAKA OMILJENA, ČUVENA Markiza torta: Čokoladna, pahuljasta, lagana
Za njenu pripremu nije potrebno ni mnogo sastojka ni mnogo truda
Potrebno je:
2 kutije piškota (duple piškote)
250 g margarina ili putera
200 g šećera u prahu
250 g Menaž čokolade
6 jaja
1 kašika ruma (za fil)
2 kašike ruma i
2 dl mleka (za umakanje piškota)
100 g lešnika
Priprema:
U šerpu od 2,5 l poređati piškote koje se umaču u mleko i rum. Cele idu po dnu šerpe, a pola sa strane (po ivici šerpe).
Fil: Umutiti dobro margarin ili puter sa šećerom u prahu pa dodati šest žumanaca jedno po jedno. Dodati zatim i kašiku ruma i prepečen i samleven lešnik. Istopiti 250 g čokolade, pa vrelo dodati u umućeni fil. Umutiti belanca, pa varjačom sastaviti sa filom. Sipati dobro umućeni fil preko piškota. Po vrhu poređati još jedan deo piškota. Šerpu staviti u frižider da prenoći, a sutradan tortu izvrnuti na tacnu za tortu i dekorisati.
Savet
Jaja korostiti samo proverena i sveža. Ako niste sigurni u kvalitet jaja onda jaja umućena sa šećerom kuvati na pari, ohladiti fil pa sastaviti sa margarinom ili puterom i dodati čokoladu lešnike i rum.... (Torta je ukusna i bez ruma i lešnika, zavisi od ukusa).