Idealna za doručak: Evo kako da napravite marmeladu od smokava, i to bez šećera!
Bakin recept
Smokve su jedna od najzdravijih vrsta voća.
Da li sveže ili u suvom obliku – zaista su izvrsne.
Danas ćemo sa vama podeliti recept za marmeladu od smokava!
Sastojci koji će vam biti potrebni:
3 kg zrelih smokava
sok od 2 limuna
cimet
2 kašike ruma (po želji)
Uputstvo za pripremu:
Smokve oprati, lagano obrisati, odstraniti im peteljke, prepoloviti i staviti u dubok lonac sa debljim dnom. Vrlo je važno da smokve budu zrele jer su takve slađe i onda nije potrebno da se dodaje šećer. Kuvati otprilike 40 minuta na laganoj vatri, uz često mešanje, vodeći računa da smesa ne zagori i zalepi se za dno lonca. Iscediti sok od pomorandži i limuna, dodati u njega cimet i rum (po želji), pa umešati u marmeladu od smokava. Zagrejati tegle na 100 stepeni C i u njih sipati vruću marmeladu. Vratiti u rernu da se uhvati korica, pa ostaviti da se ohlade.