Jedite koliko hoćete, a MRŠAVITE - MOGUĆE JE! Probajte LCHF dijetu
LCHF u slobodnom prevodu podrazumeva "nizak unos ugljenih hidrata, visok unos masti", a ova dijeta postala je popularna ne samo zbog svog uticaja na mršavljenje, već i zbog pozitivnog uticaja koji ima na zdravlje.
LCHF način ishrane zasniva se na ribi, mesu, jajima, mlečnim proizvodima, naročito masnijim, mnoštvu raznog povrća (naročito zelenog), koštunjavog i bobičastog voća i prirodnih masnoća.
Izbegavajte: šećer, voćne sokove, čokoladu, sladoled, hleb i peciva, pirinač, krompir, čips, musli, pahuljice za doručak, margarin, suncokretovo, kukuruzno, i sojino ulje, pivo, slatko i sušeno voće.
Mehanizam po kome "radi" LCHF dijeta je jednostavan: kada se u ishrani izbegne šećer i smanji unos ugljenih hidrata, tada se stabilizuje nivo šećera u krvi i opada nivo insulina. Iskorišćavanje masti se povećava i čovek se oseća sitijim, a kilogrami odlaze… Ovaj način ishrane je savršen za skoro sve, osim naravno za osobe koje izbegavaju konzumaciju mesa i proizvoda od životinja.
Naglasak je na čistim prirodnim namirnicama u njihovom izvornom obliku, ukoliko je to moguće – iz domaćeg ili organskog uzgoja. Osim šećera i skroba, izbegavaju se sva rafinisana i hidrogenizovana biljna ulja i druge industrijske prerađevine. Dakle, LCHF dijeta je prirodan i prvenstveno zdrav način ishrane, veoma sličan izvornoj ishrani koju su koristili i naši preci, kojoj smo svi genetski prilagođeni i koja je optimalna za očuvanje zdravlja i normalne telesne težine.
Dakle, ako želite da se otarasite viška kilograma i da dovedete svoju figuru u red, a nije vam problem da jedete malo masniju hranu i da zaboravite na slatkiše, onda je ovo odličan način ishrane koji je kao stvoren za vas.
Ipak, LCHF ishrana nije za svakog. Osobe koje su hronični bolesnici, imaju kardiovaskularna oboljenja, dijabetes, koriste insulin ili neku drugu vrstu terapije ne bi trebalo da prelaze na ovu vrstu ishrane. Trudnicama i dojiljama se takođe ne preporučuje LCHF dijeta. Ako odlučite da želite da isprobate ovakav način ishrane, savetujemo vam da se pre toga konsultujete sa svojim izabranim lekarom ili nutricionistom, čak i ako ne spadate u neku od grupa kojima se ova dijeta ne preporučuje.
Preporuke za doručak
Jaja i slanina, omlet, kafa, jaja sa majonezom ili puterom, sir premazan puterom i šunka, komad bri sira sa šunkom ili nekom salamom i jogurtom koji sadrži mnogo masnoće sa koštuničavim plodovima.
Preporuke za ručak i večeru
Meso, riba ili piletina, sa zelenišem i finim, masnim prelivom. Krompir ima mnogo zamena, na primer pire od karfiola ili brokoli. Gulaši, čorbe od odabranih namirnica koje sadrže veoma malo ugljenih hidrata. Jelo će biti ukusnije ako se koristi puter, pavlaka ili kačkavalj.
Ova ishrana ne izaziva potrebe za “grickanjem između obroka”. Ali, ako je baš, ponekad, neophodno, pripremite sebi komad kačkavalja sa šunkom ili uzmite masline, lešnike, komad sira možda kuvano jaje, koštuničavo voće. Ako zaista ogladnite između obroka to samo znači da ne jedete dovoljno. Ne bojte se masnoća, jedite malo više i duže ćete biti zadovoljni.
I, naravno, ako počinjete ovu dijetu obavezno iz kuće izbaciti sve namirnice koje sadrže ugljene hidrate. A naročito: bombone, čips, voćne sokove i osvežavajuća pića, margarin, šećer u bilo kom obliku, hleb, testa, pirinač, krompir, pahuljice, sve što je osiromašeno i nutritivno degradirano, kao i keks i sladoled.
Recepti
Fritata od tri vrste sira, slanine i paradajza
POTREBNO JE: 1 šolja čeri paradajza, 6 kriški slanine, 10 jaja, 1/4 šolje milerama, 1/2 šolje iseckanog čedar sira, 1/4 šolje parmezana, 1/4 šolje izmrvljenog feta sira.
PRIPREMA: Slaninu isecite na komade veličine zalogaja i prepržite na tiganju dok ne postane hrskava. Paradajz isecite na kriške i dodajte u tiganj, pa pržite još 3-4 minuta. Umutite jaja, dodajte im mileram i dobro promešajte. Ubacite sve tri vrste sira u mešavinu jaja i milerama, pa polako promešajte. Sipajte ovu mešavinu u tiganj i pecite oko dva minuta, pa ubacite tiganj u rernu na 180 stepeni, 20-25 minuta.
Foto: Shutterstock
Štapići od karfiola i sira
POTREBNO JE: veća glavica karfiola, 4 jaja, 3 šolje mocarela sira, 3 kašike origana, 4 čena belog luka, so, biber.
PRIPREMA: Zagrejte rernu na 220 stepeni. Pleh prekrite papirom za pečenje. Karfiol iseckajte na cvetove, pa ga ubacite u seckalicu i usitnite tako da podseća na pirinač. Stavite karfiol u sud sa poklopcem i ubacite u mikrotalasnu na deset minuta. Prebacite zatim karfiol u veću posudu, dodajte jaja, dve šolje mocarele, origano, izgnječeni beli luk, so i biber. Sve lepo promešajte i sjedinite. Podelite smesu na dva dela i svaku oblikujte u pravougaoni oblik, a možete i u krug kao kore za picu. Pecite kore oko 25 minuta, odnosno dok ne porumene. Zatim ih izvadite, pospite preostalim sirom i vratite u rernu na oko pet minuta da se sir istopi. Isecite na štapiće i poslužite. Ukoliko nemate mikrotalasnu, karfiol prvo kratko obarite, pa usitnite u seckalici.
Hrskava jagnjeća rebra sa sosom od svežeg bilja
POTREBNO JE: 1 kg jagnjećih rebara, 1 ½ šolja goveđeg ili povrtnog bujona, 5 g sveže majčine dušice, sok od 1 limuna, 2 čena belog luka, so, biber.
ZA BILJNI SOS: 5 g iseckanog svežeg peršuna, 5 g korijandera, 5 g svežeg origana, 1 sitno seckani mladi luk, 1 kašika soka od limuna, 1/3 šolje maslinovog ulja, so
PRIPREMA: Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pleh obložite folijom, pa poređajte rebra. Prelite ih bujonom, majčinom dušicom, limunovim sokom i izgnječenim belim lukom, pa dobro posolite i pobiberite. Prekrite rebra folijom, pa ivice presavite i spojite sa donjom folijom, tako da napravite paket. Pecite oko 35 minuta, pa izvadite iz rerne, sklonite foliju i vratite da se zapeče na 220 stepeni. Za sos u posudi pomešajte sveže začine, mladi luk, limunov sok i maslinovo ulje. Posolite po ukusu. Rebra premažite sosom i servirajte uz kriške limuna.
Musaka od kelja i jaja
POTREBNO JE: 10 listova kelja, 4 jaja, 1 dl pavlake za kuhanje, 1 domaća kobasica,
100 g sira gaude, so, biber, suvi biljni začin, parmezan.
PRIPREMA: Kelj narežite na manje delove i prokuvajte u slanoj vodi oko deset minuta. Jaja razmutite, posolite i dodajte ostali začin, a kobasicu skuvajte. Kelj ocedite i stavite u vatrostalnu činiju. Jaja i pavlaku za kuvanje pomešajte i prelite preko kelja. Kobasicu nasecite, pa i nju dodajte preko svega. Na kraju odozgo narendajte gauda sir i parmezan i zapecite u rerni. Poslužite sa kupus salatom.
Mleveno meso sa povrćem
POTREBNO JE: 200 g mlevenog mesa, 2 praziluka (samo beli deo), 150 g korena celera,
8 većih šampinjona, 70-80 g domaće slanine, biber, kurkuma u prahu, so.
PRIPREMA: Praziluk sitno narežite i pržite ga na slanini par minuta. Dodajte celer narezan na tanke, uske štapiće i pržite dok skoro ne omekša. Posolite i dodajte ostale začine. Šampinjone narežite na tanko, pa ih dodajte u povrće i dinstajte nekoliko minuta. Istovremeno kad i šampinjone stavite i mleveno meso i dinstajte dok meso ne omekša. Poslužite toplo uz sezonsku salatu.
Pljeskavice punjene sirom
POTREBNO JE: 650 g mlevene svinjetine, 650 g mlevene junetine, 100-150 g ovsenih mekinja, 1 kašičica sušenog peršuna, so, biber, sveži sir.
PRIPREMA: Pomešajte junetinu i svinjetinu. Mesu dodajte mekinje, peršun, so i biber. Dobro promešajte sastojke i ostavite oko deset minuta da se mekinje dobro sjedine sa mesom. Uzimajte meso, oblikujte pljeskavicu, na sredinu dodajte kašiku sira, preklopite pljeskavicu i prstima stisnite i zatvorite rubove. Pržite na vrućoj masti uz pažljivo okretanje nekoliko puta. Poslužite tople uz prilog po želji.
LCHF pica
POTREBNO JE:
ZA TESTO: 120 g ovsenih mekinja, 2 jaja, 300 g mladog svežeg sira, 1 kašičica praška za pecivo, 1 prstohvat soli.
ZA NADEV: 200 g pasiranog paradajza, 150 g tvrdog sira, 1 prstohvat origana, pečurke,
po želji šunke, kulena, kobasice...
PRIPREMA: Usitnite ovsene mekinje u mlinu za kafu, da budu što više kao brašno, pa im dodajte prašak za pecivo. Izmiksajte jaja i sir, pa im dodajte mekinje i so. Pleh obložite papirom za pečenje i na njega istresite smesu i poravnajte je. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 15 minuta. Izvadite podlogu iz rerne. Stavite pasirani paradajz, šunku, kulen, kobasicu, pečurke, sir, origano... Pecite još desetak minuta na dok se sir ne rastopi.
Maskarpone mus od čokolade
POTREBNO JE:
250 g maskarpone sira, 2 dl slatke pavlake, 3 jaja, 125 g tamne čokolade, par tabletica stevije.
PRIPREMA: Odvojite belanca od žumanca, pa od belanaca umutite čvrst sneg. Žumanca izmiksajte u krem sa malo stevije. Dodajte čokoladu otopljenu na pari. Izmiksajte slatku pavlaku i pomešajte je sa žumancima i čokoladom, pa zatim dodajte i maskarpone sir. Čitavu smesu lagano umešajte u belanca. Razdelite u porcije, pokrite providnom folijom i stavite u frižider na sat, dva da se ohladi. Mus možete poslužiti sa umućenom slatkom pavlakom, narendanom tamnom čokoladom, šumskim voćem…