Srpski slatki đevreci - zaboravljeni ukus detinjstva!
Umesite i vi slatkiš kojim su vas nekad dočekivale vaše bake
POTREBNI SASTOJCI
sveže mleko - 1 šolja
šećer - 1 kašika
maslac - 1 šolja
suv kvasac - 1 kesica
brašno po potrebi
ZA SIRUP
šećer - 1 šolja
voda - 1 šolja
ZA VALJANJE
šećer - 1.5 šolja
vanilin šećer - 1 kesica
NAČIN PRIPREME
Sveže mleko zagrejte i dodajte mu kvasac i kašiku šećera. Promešajte i ostavite da kvasac naraste.
Maslac otopite i dodajte ga kvascu. Promešajte i počnite sa dodavanjem brašna. Postepeno dodajte brašno, toliko koliko vam treba da dobijete meko testo.
Dobro zanesite i odmah testo razvijte u koru debljine 2 mm. Šoljom isecite krugove, a poklopcem od flaše napravite rupu u svakom krugu.
Poređajte đereke u teflonsku tepsiju i pecite na 180 stepeni, dok ne porumene. Izvadite i poređajte ispečene đevreke u tanjir, da se ohlade.
Sipajte vodu i šećer u šerpu za sirup i kuvajte dok ne dobijete gusti sirup. Dok je sirup vruć, umočite đevreke u sirup i uvaljajte ih u kristalni šećer, pomešan sa vanilom.
Poređajte đevreke u veliki tanjir, poželjno je da ne budu jedan preko drugog, kako se ne bi zalepili.