Kapri torta - Nenadmašna starinska voćna torta!
Sastojci za koru:
7 belanaca
1 kašika sirćeta
Krem od žumanaca:
7 žumanaca
200 gr šećera
600 ml mleka
6 kašika brašna
10 gr vanilin šećera
50 gr šećera u prahu
250 gr margarina
Žele od jagoda:
500 gr jagoda
500 ml vode
300 gr šećera
120 gr pudinga od vanile
Još:
100 gr čokolade
2 kašike ulja
2 kašike mleka
Priprema:
Ulupati belanca sa postepenim dodavanjem šećera, pa na kraju dodati sirće i izmutiti.
U kalup 25 x 25 cm staviti papir za pečenje i ispod njega samo blago pouljiti, samo da se fiksira.
Ravnomerno rasporediti belanca i staviti na sušenje.
Za to vreme pripremiti kremove.
500 ml mleka staviti da provri, za to vreme umutiti žumanca, šećer, vanilin šećer, brašno i ostatak mleka.
kad mleko provri zakuvati smesu i mešati dok se ne zgusne pa skloniti sa vatre.
400 ml vode staviti sa pola mere šećera i izblendiranim jagodama da provri.
Dok čekate da provri umutiti ostatak vode, puding i šećer pa kad jagode i voda provriju zakuvati i mešati dok se ne zgusne, pa skloniti sa vatre da se hladi.
Kada se krem od žumanaca ohladio ulupati margarin sa šećerom u prahu pa im postepeno dodavati ohladjen krem i mutiti mikserom.
Otopiti čokoladu sa 2 kašike ulja i 2 kašike šećera pa premazati koru koju smo okrenuli naopako.
Ostaviti da se stegne u frižider 10 minuta.
Ja sam slagala tortu naopako pa sam u kalup u kojem sam sušila koru stavila foliju.
Prvo žuti krem, pa žele, koji stavljate mlak da bi se lakše razvukao jer ako vam se skroz ohladi stegnuće se i nećete ga moći razvući.
Preko stavite koru, ali tako da čokolada bude na želeu.
Ostavite nekoliko sati u frižideru da bi se sve steglo ili 60, 90 minuta u zamrzivač.
Dekoracija je po izboru, ja sam umutila 100 gr šlaga i iseckala 300 gr jagoda.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)