Kako da najpraktičnije spakujete stvari: Selidba bez stresa!
Foto: Shutterstock

Dajemo vam par saveta kako da se brzo spakujete i da se vaše stvari ne oštete prilikom transporta.

Bacite šta vam ne treba

Olakšajte pakovanje tako što ćete prvo odvojiti stvari koje dugo ne koristite i ne nosite. Pobacajte odeću i cipele koje niste nosili nekoliko godina, okrnjene tanjire, napukle čaše. Tako ćete imati manje stvari za pakovanje, a u novom stanu više mesta u ormarima.

Kako da najpraktičnije spakujete stvari: Selidba bez stresa!

Foto: Shutterstock

 

Teške dole, lake gore

Prilikom utovara kutija u kamion ili kombi dole stavite teške, a preko njih lakše kutije. Kada je obrnuto, stvari u donjim kutijama mogu da se oštete. Odozgo treba da idu i one s lomljivim predmetima. Ne ostavljajte prazan prostor u kutijama između predmeta da se ne bi pomerali i oštetili. Rupe popunite peškirima, odećom ili zgužvanim papirom. Da biste uštedeli novac ne kupujte nove kutije već zamolite komšije iz obližnje radnje da vam odvoje čiste za tu namenu.  

Pametno obeležite kutije

Na svakoj kutiji napišite u koju prostoriju ide. Možete da napišete i sadržaj na papir i zalepite na kutiju, kako biste znali gde se šta nalazi. Nemojte u jednu kutiju da stavljate stvari iz različitih prostorija. Kutije zalepite kao profesionalci - lepljivom trakom okolo, odozgo nadole, više puta. Odredite najvažniju kutiju koja ima prioritet i obeležite je crvenom nalepnicom. U nju ćete staviti stvari koje će vam biti potrebne odmah čim uđete u nov prostor.

Kako da najpraktičnije spakujete stvari: Selidba bez stresa!

Foto: Shutterstock

 

Adekvatno pakovanje slika

Umetničke slike ne obmotavajte papirom, jer može da se zalepi i ošteti ih. Ako možete, nosite bele rukavice jer sebum sa kože može da oboji ili uništi nežni predmet. Uramljene slike treba čvrsto zaviti u platneni materijal ili u puckave folije s mehurićima, a zatim spakovati u drvene sanduke ili kutije, ali tada prazan prostor popunite peškirima da se ne pomeraju i oštete.

Pažljivo s posuđem

Svaki tanjir, čašu, šolju i šerpu prvo umotajte u novinski papir, pa ih stavite u kutije. U rupe koje ostanu između njih stavite zgužvani papir ili peškire, kako se posuđe ne bi polomilo prilikom transporta. Ako ste u mogućnosti, nabavite kutije sa pregradama za pakovanje čaša i šolja.

Kako da najpraktičnije spakujete stvari: Selidba bez stresa!

Foto: Shutterstock

 

Ceo orman u cugu

Prebacite u kutije i kofere odeću onako kako je složena u ormaru. Preko odeće koja je na vešalicama stavite čiste najlonske vreće koje ćete gore probušiti i provući vrh vešalice radi lakšeg prenošenja. U obuću ubacite čarape, pa svaki par umotajte u papir i tako stavite u kutije kako se ne bi deformisale ili oštetile.

Kako da najpraktičnije spakujete stvari: Selidba bez stresa!

Foto: Shutterstock

 

Oprezno s televizorom

Televizore sa ravnim ekranom je najsigurnije da prenosite u njihovim originalnim kutijama ili da kupite specijalne kutije za tu namenu. Treći način je da TV prvo umotate više puta u čaršav i stavite u kutiju, popunite prazan prostor stiroporom ili papirom, a onda tu kutiju ubacite u drugu kutiju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading