Torta Elizabeta - Garancija vrhunskog uživanja!
Bogata i raskošna poslastica
Sastojci
ZA SVETLU KORU
belance 5 kom
šećer 200 g
mleveni orah 200 g
gustin 2 kašike
ulje 50 ml
ZA TAMNU KORU
jaja 6 kom
Sunoko šećer 6 kašika
mleveni orah 10 kašika
gustin 2 kašike
kakao 2 kašike
ZA FIL
žumance 5 kom
jaja 2 kom
šećer 15 kašika
vanilin šećer 2 kesice
gustin 2 kašike
mleko 100 ml
čokolada 100 g
puter 250 g
Kako pripremiti
Za belu koru umutite sve sastojke i testo preručite u podmazan pleh. Pecite pola sata na 170 stepeni. Isto to uradite sa braon korom, samo je pecite na 180 stepeni. Prohlađenu braon koru prepolovite
Za fil žumanca, jaja, šećer i vanilin šećer kuvajte na pari uz stalno mućenje. Sipajte gustin razmućen u mleku. Zgusnutu smesu skinite s vatre i umešajte izlomljenu čokoladu. Ohlađeni fil sastavite s penasto umućenim maslacem.
Na poslužavnik prvo stavite braon koru, fil, pa belu koru, nakon toga opet fil, pa odozgo braon koru. Ostatkom fila premažite celu tortu i po želji je pospite mlevenim ili seckanim orahom.