JELO KOJE OBARA SA NOGU: Sarmice od lista vinove loze, prava harmonija ukusa!

recepti.zena.blic.rs/alo.rs/S.Ć | Žena 20.05.2021 09:30

Poslužite sa kiselim mlekom i uživajte u predivnom ukusu!

Foto: Shutterstock

Sastojci:

listovi vinove loze 24-30 kom.

maslinovo ulje 45 ml

crni luk 2 glavice

beli luk 2-3 čena

pinjoli 30 g

cimet 1 kašičica

šećer 2 kašičice

mlevena jagnjetina 200 g

pirinač 1 manja šolja

peršun po želji

nana po želji

mirođija po želji

limun 1

so po ukusu

biber po ukusu

Priprema:

Crni i beli luk dobro usitnite i sa mlevenom jagnjetinom propržite na maslinovom ulju. Kad postane staklast, ubacite pinjole, posolite i pobiberite, dodajte šećer, pa kuvajte jedan minut.

Dodajte oprani pirinač i cimet, dobro promešajte, pa nalijte vodom da ogrezne i kuvajte poklopljeno oko deset minuta, dok voda ne ispari. Pirinač je tada napola kuvan. Ubacite sitno seckano začinsko bilje, peršun, nanu i mirođiju, poklopite i ostavite da se ohladi.

Zavijajte sarmice debljine prsta i ređajte u šerpu čije ste dno obložili listovima. U zasebnoj činiji pomešajte vodu, sok od limuna i maslinovo ulje, pa nalijte sarmice, poklopite ih tanjirom da se ne odmotaju i kuvajte sat vremena.

Sarmice služite hladne s kriškama limuna.

Prijatno!

 

Expand player
Pogledajte više