GRČKA MUSAKA: Lagan ručak za letnje dane
Tradicionalno grčko jelo osvojiće vas savršenom kombinacijom ukusa i sočnošću
Potrebni sastojci:
- krompir – 4 komada
- patlidžan – 4 komada
- tikvice – 2 komada
- paradajz – 3 komada
- luk – 2 glavice
- beli luk – 1 čen
- paprike – 5 komada
- so – po ukusu
- biber – po ukusu
- maslinovo ulje – za mazanje
- sveže mleko – 500 ml
- brašno – 4 kašike
Priprema:
Operite i očistite svo povrće od semenki. Oljuštite patlidžan, isecite na kriške i posolite. Krompir isecite na kružiće i poređajte ga po dnu posude za pečenje podmazane maslinovim uljem.
Na krompir poređajte patlidžan. U odvojenoj posudi iseckajte paradajz i pomešajte ga sa prethodno ispečenim i isečenim paprikama. Začinite solju i biberom pu ukusu.
Paradajz smesa se sipa nakon patlidžana. Luk i beli luk prodinstajte sa solju po ukusu i dodajte im iseckane tikvice. To je predposlednji sloj musake, i na kraju treba da se završi slojem patlidžana.
Uvijte posudu folijom i pecite na 250 stepeni.
Dok se musaka peče možete da pripremite preliv.
Pomešajte sveže mleko s brašnom dok se ne dobije homogena smesa u začinite jednom kašičicom soli.
Nakon šte se musaka ispeče, prelijte je ovom smesom i dopecite još 15-20 minuta.