ČAROBNA FORMULA: Napravite šampitu za samo 15 minuta
SASTOJCI
ZA ŠAUM
– 6 belanaca– 24 kašike sećera– malo manje od 1 dl vode– prstohvat soli
ZA KORU
– 6 žumanaca – 6 kašika šećera– 6 kašika brašna– 6 kašika mleka– 6 kašika ulja– 1 mala kašika praška za pecivo
PRIPREMA
Prvo napraviti koru. Umutiti žumanca sa šećerom u penastu masu, dodati, mleko, ulje, brašno i prašak za pecivo.U tepsiju staviti pek papir ili foliju, pomastiti, posuti brašnom i peći oko 15 min na 200 stepeni. Tepsija je 30×20. Kad se ohladi izvaditi iz tepsije, skinuti foliju i stavit na tacnu.Za šaum, staviti šećer u šerpu, dodati vodu i staviti da se kuva. Dok provre smanjiti na najmanju temperaturu. Dok se voda kuva umutiti belanca u čvrst sneg, dodati so i nastaviti mutiti.
Dotle je šećer sa vodom provreo. Lagano dodavati vreo šećer u čvrst sneg - ne odjednom. Na početku po 2-3 kašike, kasnije povećavati i tako dok se ne potroši sva tečnost.
Nastaviti mutiti na najvećoj jačini/brzini 10 min. Proveriti kašikom kad se uzme i okrene, da ne klizi sa kašike, već stoji čvrsto. Na ohladjen biskvit staviti šampitu i poravnati, posuti sa čokoladom u prahu, a i ne mora. Staviti u frižider da se ohladi.
Količina jaja se moze povecavati po zelji. Na jedno belance idu 4 kašike šećera.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)