MAGIČNA TORTA "BELI ANĐEO" - Zasladite se parčetom raja! Moćna i izdašna poslastica
Ukus o kome ste sanjali
Sastojci
Korica:
6 belanaca
6 kašika šećera
5 kašika brašna
1 kesica praška za pecivo
Fil:
6 žumanaca
8 dl mleka
1 šipka vanile
100 g gustina
125 g putera
250 ml slatke pavlake
Preliv za korice:
2 dl mleka
Drugi fil:
200 g bele čokolade za kuvanje
200 ml neutralne mlečne pavlake za kuvanje
1 kašičica želatina
Priprema
Tri belanceta umutiti sa prstohvatom soli u čvrst sneg. Dodati tri kašike šećera pa dalje mutiti. Lagano umutiti dve i po kašike brašna i pola kesice praška za pecivo. Sipati u okrugli kalup od 26cm.
Izbuškajte koricu čačkalicom i prelijte je polako hladnim mlekom iz frižidera. Hladno mleko vruća korica. I tako ispecite dve korice. Korice se peku na 180 stepeni 25 minuta.
Napravite fil.
Prvo umutite žumanca sa kristal šećerom, gustinom i trećinom mleka od onih 8 dl. Sve dobro sjedinite. Preostalo mleko skuvajte sa šipkom vanile pa kad provri dodajte smesu od žumanaca. Lagano uz mešanje. Smanjite vatru pa polako kuvajte dok se ne zgusne. Od momenta kada se zgusne kaša kuvajte još 5 minuta. Sklonite sa vatre pa umešajte puter. Kada se otopi puter i sve sjedini pustite da se ohladi ful skroz.
Da se ne bi stvorila korica odozgo stavite prijanjajuću foliju. Kada se ohladi polako umešajte umućenu slatku pavlaku. Ako nema šećera slatka pavlaka dodajte dve kašike šećera u prahu. Pola fila stavite preko korice pa druga korica pa fil. Stavite u frižider da se ohladi.
Preko torte ide preliv ili drugi fil kako ko zove. Na tihu vatru stavite pavlaku i čokoladu da se polako kuvaju. Kada se čokolada otopi i sve se sjedini kuvajte još nekoliko minuta da se zgusne. Praktično pravite kao beli ganaš. Izmaknite sa vatre pa dodajte nabubreli želatin. Sve izmešajte pa opet vratite na vatru 3 minuta. Prelijte preko torte. Ostavite u frižideru da prenoći.
SAVET
Ovo je jedna od starinskih prelepih torti za sva slavlja. Odlična je za ukrašavanje sa šlagom. Idealna je za one koji ne vole orašaste plodove u tortama, a vole domaću tortu. Torta je kremasta i bukvalno se topi u ustima. Po želji možete dodati i malo više šećera mada mislim da je sasvim dovoljno. Ja sam ovu tortu spremala tati za rođendan i meni kao mrsnu varijantu. Stavljam uvek puter samo sam za tatin rođendan stavila margarin jer njegov jedan prijatelj ne voli puter da oseti u torti. Eto još jedne prelepe torte starinske.