NA INDIJSKI NAČIN: Hleb sa peršunom i belim lukom, jedan od najlakših recepata, a rezultat je neverovatan!
Ako ste ljubitelji indijskekuhinje, ovaj aromatični hleb potpuno će vam se dopasti. Sprema se izuzetno brzo i lako, a tajna je u kombinaciji hrskavog i vazdušastog testa, kao i odabranih začina.
Ovaj indijski hleb naziva se naan, a savršeno se slaže uz jela od povrća, čorbe i potaže, namaze, meso ili ribu.
Sastojci:
500g pšeničnog brašna
7 g instant kvasca
2 kašičice šećera
10 g soli
150g neslanog putera
175g jogurta
175 ml mlake vode
3 čena belog luka
peršun
Priprema:
U posudu sipajte pšenično brašno, kvasac, šećer, so, 50g rastopljenog putera, jogurt i pola čaše vode i mešajte kašikom oko 10 minuta dok se ne sjedini. testo bi trebalo da bude lepljivo, ali ako se previše lepi dodajte još malo brašna.
Pokrijte posudu sa testom samolepljivom folijom i ostavite da odstoji 1 sat.
Kada testo na raste, pospite brašnom kuhinjsku radnu ploču i stavite na njega testo. Testo dobro umestite rukama i podelite ga na 8 delova i svaki deo oklagijom razvijte u ovalni oblik debljine oko 1 cm.
Zagrejte rernu na 250 stepeni Celzijusa.
Rastopite 100g putera i pomešajte ga sa iseckanim belim lukom i peršunom, pa pospite svih 8 hlebova.
Obložite pleh papirom za pečenje, pa pecite hleb oko 10 minuta dok ne porumeni, pa ga ponovo premažite purterom i belim lukom i vratite u rernu na još 5 minuta.
Prijatno!