LAZANJE SA SPANAĆEM I SIROM: Toliko zdravo i ukusno jelo, da ćete zaboraviti na sve druge vrste
Ukoliko želite da pripremite zdravu i laganu večeru, a ljubitelj ste lazanja, predlažemo vam da umesto mesa stavite spanać
Sastojci:
Gotove kore za lazanju
malo maslinovog ulja
100 grama narendanog parmezana ili kačkavalja
Za fil:
200 grama belog sira (feta ili mocarela)
400 grama paradajz pelata
400 grama mladog "bebi" spanaća
Za bešamel sos:
100 grama putera
100 grama brašna
1 litar hladnog mleka
5 kašika narendanog parmezana
4 jaja
so i biber
Priprema:
Paradajz pelat propržiti na maslinovom ulju dok tečnost ne ispari.
Spanać očistiti, oprati i kratko prokuvati u slanoj vodi. Ohladiti ga, pa ga sitno iseckati.
Za bešamel sos razmutiti brašno u malo mleka (kao kada se kuva puding) i sipati u zagrejano neprovrelo mleko, pa mešajući kuvati oko 5 minuta. Dodati puter, so i malo bibera. Kada se bešamel sos malo ohladi, umešati umućena jaja, parmezan i spanać i izdrobljeni beli sir.
Na dnu nauljene vatrostalne posude slagati koru po koru. Preko njih sipati malo pelata a potom bešamel sos sa spanaćem i sirom. Ponoviti postupak i završiti korom preko koje treba staviti samo pelat i parmezan ili kačkavalj.
Staviti u prethodno zagrejanu rernu, i peći na 180 stepeni oko 40 minuta.