Nezaboravan ukus: Napravite tart od jagoda
Vredi probati
Sastojci:
Testo
200g brašna
100g hladnog putera, naseckanog
20g šećera u prahu
hladna voda, za povezivanje sastojaka
malo soli
Fil
500ml mleka
3 žumanceta
80g šećera
30g kukuruznog brašna
1 štapić vanile
200ml slatke pavlake (umućene)
2 korpice (500g) svežih jagoda, skinute peteljke, oprane i prepolovljene
2 supene kašike džema od jagoda ili voćnog želea
Staviti sve suve sastojke u mikser i izmutiti. Dodati puter i mešati dok smesa ne počne da se mrvi.
Postepeno dodavati vodu i oblikovati smesu u kuglu.
Izmesiti testo par puta i ohladiti u frižideru 1 sat.
Izvaljati testo na debljinu od 3mm i složiti ga u podmazanu modlu za tart prečnika 26 cm. Izbuškati testo viljuškom. Prekriti testo papirom za pečenje i posuti pirinčem ili pasuljem da se tart pritisne. Peći 15 minuta na 180°C. Izvaditi pasulj i peći još 5 minuta. Ostaviti testo da se ohladi.
Preseći štapić vanile i dodati ga u mleko. Polako prokuvati mleko kako bi upilo aromu vanile. Umutiti žumanca i šećer, a zatim dodati kukuruzno brašno i dobro sve izmešati da se dobije glatka smesa. Izvaditi štapić vanile iz mleka i sipati ključalo mleko u smesu jaja uz energično mešanje. Vratiti smesu u šerpu i prokuvati, uz redovno mešanje drvenom varjačom, da se smesa zgusne. Preliti smesu za fil u činiju i prekriti providnom folijom (folija mora da dodiruje površinu fila kako se ne bi stvorila korica).
Ostaviti smesu da se ohladi. Kada se smesa ohladi, pažljivo umešati pavlaku.
Filom napuniti testo za tart i preko složiti jagode. U maloj šerpi (ili mikrotalasnoj) zagrejati džem i supenu kašiku vode i krčkati par minuta. Premazati jagode sirupom kako bi dobile lep sjaj.