Sarmice u lišću vinove loze - Mediteranski specijalitet, koji je osvojio svet
Sastojci
Potrebno je:
50 listova vinove loze
so
Fil:
500 g mlevenog junećeg mesa
80 g pirinča
200 ml vode
100 g šargarepe
100 g crnog luka
2 veća čena belog luka
2 kašike paradajz pirea
60 ml ulja
Začini:
3 kašičice suvog biljnog začina
1 kašičica mlevenog crnog bibera
1 kašičica kumina
2 kašičice aleve paprike
1/2 vezice mirođije
1 vezica peršuna
Priprema
Listove vinove loze dobro oprati pod mlazom hladne vode. U dublju, širu, posudu sipati 2 l vrele vode, dodati jednu kašičicu soli i staviti da provri. Pored staviti drugu šerpu sa hladnom vodom.Kada voda provri isključiti šporet i sipati 150 ml hladne vode.
Uzimati po 7-8 listova vinove loze i spuštati u vrelu vodu. Rešetkastom kašikom ih potapati u vodu. Posle 10-ak sekundi okrenuti listove na drugu stranu (rešetkastom kašikom). Isto ih potapati u vodu 10 sekundi, pa ih prebaciti u posudu sa hladnom vodom. Na isti način omekšati i druge listove. Listove iz posude sa hladnom vodom prebaciti u cediljku i ostaviti na stranu, dok se spremi fil.
Fil: Pirinač dobro isprati pod mlazom hladne vode, sve dok voda ne postane bistra. U manju posudu staviti 200 ml vrele vode, dodati jednu kašičicu suvog biljnog začina i staviti da voda provri. U provrelu vodu ubaciti oprani i ocećeni pirinač. Promešati, poklopiti i na srednjoj temperaturi kuvati pirinač sve dok ne postane polumekan. Prebaciti ga u cediljku, isprati pod mlazom hladne vode i ostaviti na stranu. Crni i beli luk sitno iseckati, a šargarepu krupno narendati.
U dublju i širu posudu, sa nelepljivim dnom, sipati ulje i staviti da se ulje zagreje. Na zagrejano ulje dodati iseckani crni i beli luk, dinstati 2 minuta, pa ubaciti narendanu šargarepu. Nastaviti dinstanje još jedan minut i ubaciti mleveno meso. Dobro sve promešati i usitniti meso viljuškom da bude zrnaste strukture.
Posuti smesu sa tri kašičice suvog biljnog začina i jednom kašičicom mlevenog bibera. Promešati i dinstati sve dok ne ispari voda koju je meso pustilo. Zatim dodati poluskuvani pirinač, paradajz pire, kumin, alevu papriku i sitno iseckanu mirođiju i peršun. Sve dobro promešati. Probati da li treba dodati još šta od začina i ostaviti da se fil prohladi.
Sastaviti list, kao na slici, da može da se umota sarmica.
Na početku lista staviti jednu punu kašičicu fila i prstima ga rasporediti.
Fil preklopiti listom, saviti levu i desnu stranu preko fila i čvrsto umotati rolnicu. Na isti način umotati sve rolnice. [Sarmice u lišću vinove loze]
U odgovarajuću posudu sa nelepljivim dnom (ja sam koristila šerpu vel. 26cm) sipati vrelu vodu, samo koliko da prekrije dno. Poređati pripremljene sarmice (sarmice ređati u krug).
Možete u posudu, pre ređanja sarmica, da stavite listove vinove loze pa sarmice da porećate preko listova. Ja nisam stavljala ni na dno niti sam ih prekrivala listovima i ispale su savršene. Slobodno možete staviti dva reda sarmica, ali ne više. Iseći jedan limun na krugove i rasporediti ga preko sarmica (limun prethodno držati u vodi 15-ak minuta, u kojoj je rastvoreno pola kašičice sode bikarbone. Zatim ga dobro isprati, pa ga upotrebiti).
Sipati vrelu vodu da bude do polovine sarmica.
Sarmice poklopiti većom tacnom i preko tacne staviti neku činiju sa vodom, da bi sarmice ostale i posle kuvanja kao kada ste ih poređali.
Staviti sarmice da se kuvaju na srednjoj temperaturi, dok voda ne provri (sarmice se kuvaju nepoklopljene), pa smanjiti temperaturu i krčkati sarmice 40 minuta.
Gotove sarmice možete poslužiti iz posude u kojo su se kuvale ili da ih izvaditi na odgovarajuću tacnu. Poslužiti ih sa kiselom pavlakom, kiselim mlekom ili jogurtom.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)