GUTAČ STRUJE: Majstor otkrio trik korišćenja zamrzivača, koji smanjuje mesečni račun i za 1000 dinara

ALO.RS/S.Ć. | Žena 11.06.2021 09:52

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da na najbolji način iskoristite zamrzivač:

Foto: Pixbay

Većina namirnica se može zamrzavati. Zamrzivač nam omogućava da pripremamo hranu u velikim količinama, iskoristimo popuste u prodavnicama i da skratimo vreme pripreme tako sto koristimo zamrznute ili prethodno pripremljene namirnice.

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da na najbolji način iskoristite zamrzivač:

Foto: Pixbay

Foto: Pixbay

 

- povrće – sveže povrće nije pogodno za zamrzavanje u sirovom stanju, pa ga prethodno treba blanširati. Operite i pripremite sveže povrće i isecite na male komade. Stavite vodu u lonac da proključa, zatim stavite povrće u ključalu vodu na dva do tri minuta. Povrće izvadite, ostavite ga na ubrusima da se osuši i upakujte ga u posude koje ste označili etiketama i zamrznite. Zamrznuto povrće čuvati najviše šest meseci. Zelena salata i lisnato povrće nisu pogodni za zamrzavanje.

- supa – supe se u zamrzivaču mogu čuvati mesec dana. Kada pripremate supu, pripremite više i uvek jedan deo zamrznite. Značiće vam da uvek imate pripremljen bujon od supe jer ga možete dodavati u razna kuvana jela, pirinač i mahunarke.

- kuvane namirnice – sosevi za testeninu, paprikaš i čorbe idealni su za zamrzavanje. Zamrznite ih u malim porcijama i iskoristite u naredna tri meseca, ako sadrže beli luk iskoristiti do 30 dana jer pogoršava ukus jela.

- meso i riba – po kupovini, meso isecite na manje delove, na kockice ili na šnicle i upakujte u kese za zamrzivač do 200g, radi lakšeg odmrzavanja i brže pripreme. Ćuretinu i piletinu možete čuvati najviše šest meseci, svinjetinu i ribu najviše tri meseca.

Uvek prvo ohladite, pa zatim zamrznite namirnice. Nikada ponovo ne zamrzavajte odmrznutu hranu.

Kada ste već uneli u stan, pretpostavljamo frižider optimalne veličine za potrebe vaše porodice, postavite ga i nivelišite držeći se uputstava i preporuka proizvođača:

ne bi trebalo da bude pored emitera toplote (štednjaka, radijatora, klima uređaja), niti izložen sunčevom zračenju (svaki stepen smanjenja temperature kojoj je izložen može smanjiti utrošak struje čak do šest odsto);
između frižidera i zida potrebno je oko 10 cm prostora za ventilaciju, da ne bi došlo do pregrevanja i povećane potrošnje energije;
povremeno pažljivo očistiti zadnju stranu frižidera od prašine.

Foto: Pixbay

Foto: Pixbay

 

Valjalo bi imati na umu i pridržavati se i sledećih saveta:

frižider podesiti na 3 do 5 stepeni, što je optimalna temperatura – potrošnja energije raste i do 15 odsto na nižoj temperaturi, a to ne znači da se hrana bolje čuva;
ne stavljati jelo u njega sve dok nije dobro ohlađeno;
posude u kojima je hrana, dobro zatvoriti ili pokriti.

Tako će biti što manje vlage, koja smanjuje efikasnost frižidera;
posude koje se stavljaju u frižider ne bi trebalo da budu vlažne, jer i ta vlaga sa neobrisanih čaša i flaša smanjuje efikasnost samog uređaja;
vrata frižidera, koja bi trebalo da dobro dihtuju, ne bi trebalo držati dugo otvorenim, a nije preporučljivo ni isuviše često ih otvarati – radi provere zaptivanja možete staviti parče papira na ivicu frižidera, pa ako ono ne padne kada zatvorite vrata, znajte da je sve u redu;

kada je čišćenje frižidera u pitanju, ukoliko on nije samootapajući, najvažnije je redovno čistiti led, čime se dvostruko štedi: manja je potrošnja struje i produžava se vek trajanja samog uređaja.

Zamrzivač bi trebalo čistiti od leda kada je njegova debljina tri do pet milimetara;

preporučljivo je zamrznutu hranu odleđivati u frižideru, ne samo stoga što je to zdravstveno bezbednije, već i zato što se pri njenom odleđivanju hlade namirnice koje se već nalaze u frižideru i time se dodatno štedi energija.

Led u zamrzivaču se stvara usled toga što hladan vazduh izvlači vlagu iz namirnica, ali ipak on ne zadržava vlagu kao topao vazduh, i ona se sakuplja po zidovima i fiokama, pretvarajući se u led, koji smanjuje prostor za odlaganje namirnica. Zato je preporučljivo da se zamrzivač premaže uljem, koje onemogućuje stvaranje leda, a problem vlage će biti rešen ukoliko su namirnice dobro zatvorene;
što manje namirnica u zamrzivaču znači i veću potrošnju energije, a ovome možete doskočiti stavljanjem plastičnih flaša koje bi popunile prazan prostor.

Bela tehnika, činjenica je, više nije kvaliteta kao ona od pre nekoliko decenija (ima kuća u kojima se i danas koriste frižideri stariji i od 50 godina), ali je svakako od koristi držati se ovih uputstava kako bi, s jedne strane, ona duže trajala, ali i zarad značajnih ušteda električne energije i kućnog budžeta, s druge strane.

Expand player
Pogledajte više