Trikovi za uspešan šam: Evo kako da napravite savršene puslice
Često puta vam se desilo da želite da napravite šam, a da on na kraju samo padne i da ne možete da dobijete dobru smesu za kolače?
Sneg od belanaca brže će biti gotov, a smesa će postati čvršća ako ga mutite u metalnoj posudi koju ste prethodno stavili u frižider zajedno s viljuškama od miksera.
Ostavite da se hladi deset minuta pa odmah krenite sa mućenjem. Razlika između pripreme šama u hladnijim uslovima ili onim na sobnoj temperaturi je u tome što kod hladnije temperature belancima treba više vremena da postanu čvrsti, ali jednom kada se sneg napravi, stabilniji je nego kada se pravi u plastičnoj posudi i sa viljuškama sa sobne temperature (u tom slučaju je smesa brže gotova).
Šam ne trpi masnoću
Takođe, jaja koja nisu sasvim sveža, već su stara tri i više dana, navodno su bolja za izradu šama. Ako želite da vam šam bude savršen, svakako pazite da sav pribor bude poptuno čist, bez imalo masnoće na sebi. Neki kulinarski stručnjaci savetuju premazivanje posude polovinom limuna, jer to uklanja i najsitnije tragove masnoće.
Kada odvajate belanca od žumanaca, pazite da u belancima ne završi ni mrvica žumanceta, jer nećete dobiti dobar sneg, pa samim tim ni kolač neće ispasti kako treba. Ukoliko se to ipak dogodi, obavezno ga izvadite kašičicom.
Šećer nikako ne stavljajte odmah
Pre mućenja, u belanca stavite mrvicu soli, i to je način kako da dobijete čvrstu smesu. Belanca mutite najpre na sporijoj brzini, pa je lagano povećavajte. Ukoliko po receptu u šam ide i šećer, počnite polako da ga dodajete tek kada već dobijete čvrstu smesu. Šećer u prahu je uvek bolji izbor od kristalnog. Neki poslastičari šećer dodaju kada belanca tek počnu da pene, ali u tom slučaju šećer se zagreva na 100 stepeni, polako se sipa, pa se brzina mućenja poveća na najveću i smesa se muti 10 minuta, dok ne postane hladna i dobije čvrstinu. Majstori poslastičarstva dodaju i mrvicu neke kiseline, na primer, nekoliko kapi limuna ili sirćeta, ali nakon što stave šećer. To daje hrskavost spolja, a mekoću i lepljivost iznutra - ako pravite puslice ili neki drugi desert u kojem šam od belanaca ima glavnu ulogu, kao samostalan desert ili kao spoljašnji dodatak, recimo, na tartu.
Takođe, malo kiseline osigurava stabilnost šama. Da je šam od belanaca dobro umućen i dovoljno čvrst, možete da budete sigurni kada posudu okrenete naopačke, a smesa se ne pomeri.
Recept za puslice:
Potrebno:
- 8 belanaca
- 500 gr šećera u prahu i kristal šećera,
- 3 kašike limunovog soka
Priprema:
Odvojite belanca od žumanaca, pa belanca sipajte u suvu posudu. Mutite po gore predloženim uputstvima.
Pečenje:
Priprema je lakši deo. Ono gde treba obratiti pažnju je pečenje. Puslice se zapravo ne peku, već se suše na relativno niskoj temperaturi. Da biste ispekli puslice kao što je to prikazano u kuvarima, morate imati strpljenja. Mućenje belanaca sa šećerom uz dodatak limunovog soka potrebno je oko 15 minuta, dok sušenje i pečenje traje mnogo duže.
- Zagrejte rernu na 160 stepeni
- Pleh obložite papirom za pečenje i na njega izlijte puslice
- Stavite puslice u rernu na 5 minuta, a nakon toga smanjite temperaturu na 130 stepeni i sušite još 90 minuta.
Nakon pečenja, najbolje je ostaviti puslice u rerni preko noći kako bi se potpuno osušile.