LIMUN MOŽE ZAMENITI SO, NOŽ SE MOŽE NAOŠTRITI TANJIROM: Beli luk se brže ljušti... Ovo su neki kulinarskih trikova, koji su zaista efikasni
Nekad bake i mame, a sad i internet nudi mnoge savete koji će vam olakšati kuvanje, evo nekoliko proverenih.
Kuvanje krompira pre pečenja
Savet: Ako volite hrskav krompir koji je mek unutra, isecite ga, skuvajte ga, pa ga tek onda stavite u rernu.
Ovaj savet zaista funkcioniše i dobićete krompir koji ima sličan ukus krompiru iz restorana. Istovremeno, ovo je odličan način spremanja za one koji paze na svoju liniju - pošto je krompir već kuvan, za pečenje uopšte ne morate da koristite ulje.
Savršeno meko kuvano jaje
Savet: Ovo je savet Gordona Remzija. Ako želite savršeno meko kuvano jaje, treba da ga kuvate tačno 4,5 minuta.
I ovaj savet funkcioniše. Oni koji su ovo probali, kažu da su jaja koja su bila teška između 65 i 75 grama izgledala savršeno.
So zamenite nečim kiselim
Savet: Ako vam se obrok ne čini dovoljno slanim, umesto soli možete da dodate nešto kiselo, na primer sirće ili sok od limuna.
Ovaj trik funkcioniše, ali samo ako ste umereni. Limun će učiniti da jelo bude slano, ali će ga takođe učiniti i kiselijim. Ako ne volite kiseo ukus, najbolje je da koristite so.
Pravilna upotreba bibera
Savet: Umesto što kupujete mleveni biber, kupite ga u zrnu. Ispecite ga u tiganju bez dodavanja ulja, a zatim ga izdrobite uz pomoć oklagije.
Ovaj savet je odličan jer pečenje pojačava aromu bibera. Izdrobljena zrna će jelu dati odličan miris. Ipak, ako vam se ne dopada bogat ukus začina, najbolje je da koristite mleveni biber.
Ljuštenje paradajza vrelom vodom
Savet: Da biste oljuštili paradajz, zasecite ga (kao na fotografiji) i stavite ga u vrelu vodu. Nakon jedne minute ga stavite u hladnu vodu da se ne bi skuvao. Onda ga samo oljuštite.
Iako ovaj trik funkcioniše, treba da budete pažljivi sa vrelom vodom kako se paradajz ne bi skuvao. Istovremeno, pokušajte da skinete samo ljusku, bez pulpe ispod nje. Razlog je taj jer se tu, navodno, nalaze najhranljiviji sastojci.
Brzo ljuštenje belog luka
Savet: Ako treba da oljuštite veliku količinu belog luka, čenove potopite u hladnu vodu na oko pola sata.
Na ovaj način ćete odstraniti i najtanje slojeve ljuske, pa je zato ovaj trik odličan.
Proverite meso uz pomoć dlana
Savet: Da biste odredili koliko je meso pečeno, postavite prste kao na slici. Zatim dodirnite „jastuče“ ispod palca, a onda meso. Ako vam deluje da su iste čvrstine, onda je meso pečeno.
Ovaj trik je možda efikasan, ali vam je potrebno iskustvo. Prva 2-3 puta će vam biti teško da odredite da li su meso i dlan „isti“, ali onda ne bi trebalo da imate problema.
Brzo seckanje crnog luka
Savet: Za brzo i efikasno seckanje crnog luka, podelite ga na dva dela. Zatim napravite nekoliko paralelnih zaseka (žute linije na fotografiji), a zatim iseckajte po crvenim linijama.
Ovaj metod je odličan i mogu da ga koriste i početnici jer nisu potrebne nikakve veštine sa nožem.
Mariniranje piletine pre pečenja
Savet: Ako volite meku i sočnu piletinu, pre pečenja je marinirajte u slanom rastvoru 8-12 sati.
Piletina pripremljena na ovaj način je sočnija i mekša od uobičajene.
Oštrenje noža tanjirom
Savet: Ako nemate alat za oštrenje noževa, možete ih naoštriti na donjoj ivici tanjira.
Ni ovaj trik ne funkcioniše, najviše zbog toga što je teško pronaći tanjir sa odgovarajućom ivicom. Istovremeno, zvuk je zaista neprijatan, a najverovatnije ćete oštetiti i nož i tanjir.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)