STARO JELO SA JUGA SRBIJE: Đulbastije sa mesom i krompirom, specijalitet koji se ne zaboravlja
Tradicionalni recept naših baka
Potrebno je:
500-600 g mlevene junetine
500 g krompira
3 manje glavice crnog luka
2 čena belog luka
1 jaje
2-3 kašike brašna
so
biber
suvi biljni začin i ljuta paprika
ulje (za prženje)
Za sos-bešamel:
malo putera
500 ml mleka
200 ml pavlake za kuvanje, kajmak, sir
sir
so
biber
Priprema
Luk sitno naseckati, krompir narendati na krupnijoj strani rendeta, a beli luk na sitnijoj. Sve dodati mlevenom mesu. Ulupati jaje i dodati u smjesu. Dodati i 2 kašike brašna, so, biber i suvi biljni začin. Sve fino izmešati da se masa ujednači.
Oblikovati đulbastije, kao pljeskavice, i pržiti ih u dobro zagrijanom ulju. Nije cilj da se potpuno isprže, nego samo da uhvate finu koricu sa obe strane.
Pržene đulbastije slagati jednu, do druge u vatrostalnu posudu ili pleh!
Bešamel: Na ulje u kojem se pržilo meso, dodati komadić putera. Staviti 2-3 pune kašike brašna i mešati da se ne stvore grudvice. Sipati mleko mešajući svo vjeme. Dodati i pavlaku za kuvanje, so i biber, po želji.
U gotov bešamel dodati tucanu ljutu papriku i malo sira (jak ovčiji, kačkavalj, po želji).
Preliti đulbastije bešamelom, pokriti folijom i peći 30-tak minuta na 220 stepeni. Zatim skinuti foliju i peći još 320-tak minuta na istoj temperaturi.
Prijatno!