Lak za pravljenje i sočnog ukusa: Brzi sočni kolač
Ekonomičan
Sastojci:
- 3 cela jaja
- 8 kašika šećera
- 150 ml mleka
- 2 kašike ulja
- 3 pune kašike kakaoa
- 6 punih kašika brašna
- 1 prašak za pecivo od 10 gr
- 3 kašike pekmeza
Preliv:
- 200 ml slatke pavlake
- 100 gr crne čokolade
Priprema:
Uključiti rernu na 200 stepeni.
Ulupati žicom jaja sa šećerom pa dodavati ulje i mleko dok sve mešate.
Dodati brašno, pa kakao i prašak za pecivo.
Na kraju umešati pekmez.
Mani pleh oko 30 x 20 cm premazati uljem pa posuti sa malo brašna i istresti masu za kolač.
Staviti kolač da se peče 35 minuta ali kada stavite tepsiju u rernu smanjiti temperaturu na 180 stepeni.
Posle 15 minuta pečenja kolača praviti preliv.
Zagrejati slatku pavlaku do tačke vrenja ali da ne provri pa preliti izlomljenu čokoladu i mešati dok se potpuno ne sjedine, da masa liči na svetliju glazuru.
Pečen kolač izbockati štapićem za ražnjiće pa ceo kolač preliti po sredini, malo naginjati tepsiju levo i desno ili kašikom dodatno preliti srednji deo kolača koji je malo više narastao.
Ostaviti kolač da se ohladi pa staviti par sati u frižider.
Seći i služiti.